Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Focusop 2008

Uit Bokt


Een overzicht van alle jaargangen 'Focus op' vind je hier: Bokt:Focusop

week 52 2008

Focus op:

Een SGW Hindernis is fundamenteel anders van aard dan een gewone hindernis. Ze maken deel uit van een crosscountry en hebben een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Anders dan een hindernis in een springparcours zijn ze vast gebouwd, er kunnen dus geen balken vallen. Dit lijkt voor veel ruiters eng, een hindernis geeft namelijk niet mee als je er tegen stoot. Toch is dit niet zo gevaarlijk als je zou denken, natuurlijk zijn er risico's aan verbonden maar door goede training en voldoende bescherming kun je de kans op problemen al behoorlijk verminderen. Bovendien wordt er tegenwoordig voor de veiligheid van ruiter en paard gebruik gemaakt van zogenoemde 'breekbomen' die breken als een paard deze hard raakt. Het massieve karakter van de hindernissen heeft ook als voordeel dat een paard makkelijker over een hindernis 'glijdt' en zelfs zich erop kan afzetten als dat nodig mocht zijn. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Teviscup2.jpg


De initiatiefnemer van de Tevis cup, Wendell T. Robie en zijn paard Bosar wisten deze endurancewedstrijd 3 maal te winnen.

week 51 2008

Focus op:

De Pavo Cup is een competitie die tot stand is gekomen door samenwerking van paardenvoerder Pavo, de KNHS en het KWPN.

De Pavo Cup is een soort scouting voor talentvolle vier- en vijfjarige dressuurpaarden. Er worden door het hele land voorselecties gehouden tijdens onder andere Centrale keuringen. Ook worden er door het hele land heen enkele oefenavonden gehouden voorafgaande aan de voorselecties waar ruiters en amazones met hun paarden heen kunnen om enigzins kennis te maken met het concept van de Pavo Cup en de bijbehorende beoordeling.

Na de voorselecties wordt er uiteindelijk een halve en grote finale gereden. In 2008 gebeurt dit tijdens de KWPN Paardendagen op het KNHS-centrum in Ermelo. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

KWPN tuigpaardveulen.jpg


Een voskleurig KWPNveulen speelt in de wei.

week 50 2008

Focus op:

Een rijtuig, koets of wagen is een vervoersmiddel op wielen, getrokken door een of meer trekdieren, meestal paarden. Bij het mennen worden deze benamingen vaak door elkaar gebruikt, maar in de onderverdeling spreken we voornamelijk over rijtuig.

Rijtuig, (-en), vervoersmiddel op twee of vier wielen, ingericht op vervoer van personen. De eerste rijtuigen werden getrokken door een of meer trekdieren (meestal paarden), later werden deze trekdieren vervangen door een motor.

Een koets is een vierwielig rijtuig, getrokken door een of meer trekdieren (meestal paarden). In tegenstelling tot een boerenwagen of een kar is een koets goed geveerd en vaak gesloten (of overdekt met een beweegbare kap), waardoor de passagiers comfortabel kunnen zitten en beschermd zijn tegen weer en wind. Aan de zijkanten van een koets bevinden zich meestal portieren, soms met raampjes. Koetsen worden over het algemeen vanaf de bok bestuurd door een koetsier, die meestal geassisteerd wordt door een groom. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Hamminga-scholtens.jpg


Emmelie Scholtens en haar paard Westpoint krijgen uitleg van Johan Hamminga.

week 49 2008

Focus op:

Het Fjordenpaard is een sterk en sober paardje dat hard kan werken en dan ook op heel veel manieren wordt ingezet. De rechtopstaande manen en de wildkleur geven het Fjordenpaard zijn kenmerkende uiterlijk.

Oorspronkelijk werd de fjord voornamelijk in westelijk Noorwegen door boeren gefokt. De Noorse naam is daarom nog altijd “Vestlandhest”, wat letterlijk westlandpaard betekent. Rond 1600 heeft dit primitieve ras zich over heel Noorwegen verspreid. De geschiedenis start pas echt rond 1850.

De paarden werden gebruikt in de bosbouw en als vervoersmiddel: met zijn stevige draf werd de fjord voor een licht wagentje (en ’s winters een slee) gespannen en zo vervoerde men zich door het land. De strenge winters en de voedselschaarste hebben de Fjord gemaakt tot wat hij vandaag de dag is: een goed winterhard en sober paard.

De naam van het Fjordenpaard komt van het bekende natuurfenomeen van Noorwegen: de fjorden. Een fjord is een metershoge en diepe kustinham.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de vraag naar een goedkoop en sterk landbouwpaard. De paarden moesten werkwillig zijn, en sterk genoeg om de ploegen te kunnen trekken en bijvoorbeeld de karren voor het stro. De keus viel op het Noorse fjordenpaard, wat deze eigenschappen allemaal bezit.

In de herfst van 1954 werden 50 fjordenmerries uit Denemarken gehaald, om de geschiktheid van dit paard te kunnen proberen. De boeren die meewerkten aan deze proef waren bijzonder enthousiast. Al snel wilde men ook in Nederland gaan fokken met dit paardje. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Mustangs winter.jpg


Een kudde wilde Amerikaanse Mustangs in de winter in Alvord-Tule, Oregon.

week 48 2008

Focus op:

Wist je dat?

Foto van de week

Bruinbonte tinker galop.jpg


Een bruinbonte Tinker galoppeert door het weiland.

week 47 2008

Focus op:

Anne van Olst is een bekende Deense dressuuramazone die al 15 jaar lang deel uit maakt van het Deense team.

Anne van Olst werd geboren op 25 mei 1962 in Alborg, Denemarken. In het begin van haar paardrijcarrière was ze actief in de springsport. Ze koos echter toch voor de dressuursport en in 1987 maakte ze haar Grand Prix debuut met het paard Le Fiere. Anne heeft vele keren deel uit gemaakt van het Deense dressuurteam en aan meerdere Olympische Spelen deelgenomen. In totaal trainde ze 15 Grand Prix-paarden. In 1991 trouwde ze met haar man GertJan van Olst en verhuisde naar het Nederlandse Houten waar ze samen een hengstenhouderij/sportstal runnen. Ook is Anne actief als instructrice aan onder andere Engelse en Deense ruiters. Zelf wordt Anne getraind door Carl Hester en Rudolf Zellinger. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Arabier hoofdfoto.jpg


Een bruine Arabier.

week 46 2008

Focus op:

De Døle Gudbrandsdal wordt ook wel Døle of Gudbrandsdal Horse of Dølahest genoemd. De Døle Gudbrandsdal is met de helft van de totale Noorse paardenpopulatie, het grootste van de 4 Noorse rassen.

Ten tijde van de Noormannen en Vikingen (600-1000 na Christus) werden er al paarden gefokt in de Noorse dalen. Dit paard was taai en klein en kon zware lasten dragen, daarnaast waren de hoeven voldoende hard om over de rotsige bergpaden te kunnen lopen.

Door de veroveringen van Engeland en Ierland door de Noren, werd het bloed van de lokale Britse pony’s zoals de Fell en Dales vermengd met de inlandse paarden. Daarnaast ontstond er vanaf 600 na Christus een bloeiende handel tussen Noorwegen en de Germaanse Friezen die op het noordelijke vasteland leefden. Deze Friezen brachten hun zwarte paarden mee en ook deze paarden hadden invloed op het ontstaan van de Døle Gudbrandsdal. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

DenisLynch Lantinus HongKong 2008.jpg


De Ierse springruiter Denis Lynch en zijn paard Lantinus nemen een oxer in het parcours van de Olympische Spelen 2008.

week 45 2008

Focus op:

Idocus is een goedgekeurde Grand Prix-hengst. Onder Marlies van Baalen nam hij deel aan de Olympische Spelen van Athene. Inmiddels is hij internationaal succesvol onder de Amerikaanse Courtney King.

Idocus werd in juli 1990 geboren in Amerika. In 2001 werd Idocus ter goedgkeuring aangeboden in Nederland na ontdekking door Coby's zusje Marian Dorresteijn. Idocus kwam zodoende onder het zadel van de Nederlandse dressuuramazone Marlies van Baalen.

Met Marlies maakte Idocus zijn debuut in de Grand Prix dressuur. 2003 was een succesvol jaar voor de bruine hengst. Hij won de Grand Prix op Indoor Brabant, werd 2e in Berlijn en Aarhus en won de Kür op muziek in Zuidlaren. De Stallion Show te Zwolle in 2004 bracht Idocus de titel 'Best Stallion'. lees verder

Wist je dat?

  • ... Reine B in zowel 2006, 2007 en 2008 de Europese en Nederlandse titel behaalde?
  • ... de dekhengst Donnerhall meer dan 160 goedgekeurde zonen heeft?
  • ... de hersenen van een paard ongeveer 650 gram wegen?

Foto van de week

SchwarzwalderFuchs slee.jpg


Twee Schwarzwalder Fuchsen lopen voor de slee.

week 44 2008

Focus op:

De Amerikaanse Shetlander is een luxe, elegante show pony die niets meer van zijn Britse grondlegger weg heeft. Ze zijn groter, eleganter, en de beweging is compleet anders dan we van de Britse pony’s gewend zijn. Eigenlijk is de enige overeenkomst de naam.

Het ASPC (American Shetland Pony Club) werd in 1888 opgericht om alle registraties bij te houden van de Britse Shetlanders die op dat moment naar Amerika geimporteerd werden. Hiermee is het het oudste Amerikaanse register voor kleine pony’s. Vanaf het begin hadden de Amerikanen al een andere smaak dan de Britten, en zodoende werden de pony’s die niet aan de Britse maatstaven voldeden (te groot of te luxe) geexporteerd naar Amerika. In de jaren '50 waren Shetlanders in Amerika zelfs duurder dan volbloeden, wat leidde tot de eerste kruisingen met kleine, fijne hackney’s, die wederom voor het hackney stamboek te luxe waren. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Chardon in de marathon van het WK.jpg


IJsbrand Chardon neemt een hindernis in de marathon tijdens het WK mennen.

week 43 2008

Focus op:

Embryotransplantatie (ET) is het overplaatsen van een embryo uit een donormerrie in een merrie die optreedt als draagmoeder (de ontvangstmerrie). Het embryo draagt dus de genetische kenmerken van de donormerrie, maar de donormerrie hoeft niet de hele dracht te doorstaan.

Embryotransplantatie wordt uitgevoerd als drachtig zijn van de donormerrie grote nadelen oplevert, maar men wel graag een veulen wil dat afstamt van die merrie. Redenen hiervoor kunnen zijn:

  • de merrie neemt deel aan de sport en drachtigheid zou ertoe leiden dat ze langere tijd uit de roulatie is
  • de merrie is vanwege leeftijd niet in staat de volledige dracht te doorstaan
  • Iso-erythrolysis neonatalis: de merrie kan haar eigen veulen niet zogen omdat zij afweerstoffen maakt tegen de rode bloedlichaampjes van het veulen

Daarnaast kunnen met behulp van embryotransplantatie meerdere veulens per jaar gefokt worden uit één merrie. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Voltige internationaal vlag.jpg


De vlag bij het voltigeren moet minstens 4 galopsprongen volgehouden worden.

week 42 2008

Focus op:

Kincsem was een Hongaars renpaard.

De vader van Kincsem was Cambuscan (1861) en haar moeder was Waternymph (1860). Ze werd gefokt uit voornamelijk Engelse bloedlijnen maar naar Hongaarse traditie. Haar vader werd aangekocht toen hij 12 was en stond als dekhengst bij de Hongaarse staatsstoeterij ter dekking. Hoewel haar eigenaar, Erno Blaskovich haar als jaarling te koop aanbood, werd de merrie niet verkocht, mogelijk omdat ze er te 'gewoontjes' uitzag. Kincsem was een koffievos. Ze bleef haar leven lang in eigendom van haar fokker Erno Blaskovic. Kincsem is Hongaars voor 'mijn schat'. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Anglo Arabier.jpg


Een bruine Anglo-Arabier loopt los in de buitenbak.

week 41 2008

Focus op:

Het Mongoolse paard is een van de oudste en invloedrijkste rassen die we kennen. Het Mongoolse paard komt uit Mongolië en stamt af van het Przewalskipaard, dat soms ook het Aziatische wilde paard wordt genoemd. Toen de Mongolen hun buurlanden binnenvielen, breidde de invloed van het Mongoolse paard zich uit over Azië en Europa. Hoewel het Mongoolse paard qua stokmaat een pony is, noemen de Mongolen het dier een paard.

Het uiterlijk van het Mongoolse paard is in de loop der tijd onveranderd gebleven en veel primitieve kenmerken zijn nog zichtbaar.

Door verschillende omgevingsfactoren zijn er verschillende types van het Mongoolse paard ontstaan. Het Mongoolse paard is onderverdeeld in vier hoofdgroepen: lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Dressuur ponys zilver Europees Kampioenschap.jpg


Het Nederlandse dressuurteam bij de pony's heeft zilver gewonnen op het Europees kampioenschap.

week 40 2008

Focus op:

Clickertraining is simpelweg een manier van omgaan met je paard, waarbij je het paard op precies het juiste moment van gewenst gedrag aangeeft dat dàt is wat je van hem/haar vraagt. Het hulpmiddel hierbij is de clicker, te vergelijken met het kinderspeeltje de kikker-klikker. Met deze clicker kun je op precies het goede moment een aangeven aan je paard: “Braaf!! wat je nu net deed is heel goed, dat wilde ik van je”. lees verder

Wist je dat?

  • ... George Washington niet alleen een voormalig presiden van de USA is, maar ook een succesvol renpaard?
  • ... het woord schoft niet altijd een scheldwoord is? Het is ook de naam van het hoogste punt van de rug van een paard?
  • ... het rond maken van een paard boven de hindernis basculeren heet?

Foto van de week

Camargue1.jpg


Een Camarguepony staat te slapen.

week 39 2008

Focus op:

Tommie Visser is een bekende Nederlandse dressuurruiter. Met zijn schimmelruin Blue Ocean presteerde hij goed in de Grand-Prix en inmiddels is hij ook succesvol met zijn jongere paarden. Toen Tommie 6 jaar oud was begon hij met ponyrijden. Op 12-jarige leeftijd maakte Tommie de overstap naar de paarden. Hij reed een aantal paarden naar de klasse Z dressuur. Zijn talent werd ontdekt en hij kreeg het paard Mister Brown beschikbaar gesteld. Deze Mister Brown was al actief geweest op lichte tour-niveau. Tommie startte het paard bij de junioren. Ook kwam hij met het paard Ingenieur aan de start op junioren-niveau. En toen kwam Tommie binnen de witte hekjes met een opvallende schimmel, genaamd Blue Ocean. Zeker geen makkelijke, maar talent bleken ze beiden te hebben. Tommie leidde de schimmel zelf op. Ze maken hun wedstrijddebuut bij de Young Riders. Tommie heeft de Masterclass in Deurne gevolgd en traint sinds 2000 bij Nicole Werner. In 2003 komt Tommie aan start op het Europees Kampioenschap in Saumur met Blue Ocean. Hij behaalt een tweede plaats in de landenproef en met het Nederlandse team een zilveren medaille. Later dat jaar wint de combinatie twee proeven bij de Young Riders in Helden en winnen ze de finale van de Akzo Nobel/Intervet Trophy. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Cavalerie ere escorte prinsjesdag2008.jpg


In Scheveningen oefent de cavalerie voor Prinsjesdag.

week 38 2008

Focus op:

Maria van den Dungen is een bekende Nederlandse ponyamazone. Ze behaalde met haar pony's Milkshake en Hertenhof's Sunlight al een plaats in het A-kader en inmiddels ook met Pan Tau B en Dino P.


Maria van den Dungen werd op 17 januari 1994 geboren als dochter van Brigitte en Martin van den Dungen. Als 8-jarige gaat Maria lessen op Manege Grijsbrecht van Amstel. Op deze manege heeft haar vader en tevens springruiter Martin zijn eerste uren te paard ook doorgebracht. Maria is in eerste instantie vooral bezig met de springsport. Als springpony's Billy en Madonna verkocht worden besluit Maria zich te richten op de dressuursport. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

KWPN hoofdfoto.jpg


Een bruine KWPN'er in de herfstzon

week 37 2008

Focus op:

Een ren is de term die in de rensport wordt gebruikt voor een race, in de drafsport is koers gebruikelijk. De regels voor een ren zijn afhankelijk van het type ren, maar in principe is het verloop van elke ren hetzelfde.

Een kwartier voor de start van de ren verzamelen paarden, jockeys, trainers en eigenaren zich in een speciale ruimte die de paddock genoemd wordt. De trainer geeft daar de laatste instructies aan de jockey en het publiek kan de paarden bekijken. Ook worden hier de paarden warmgelopen. Aan de wijze waarop een paard zich toont kan iemand eventueel laten afhangen op welk paard hij een weddenschap zal plaatsen. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Feria.jpg


Een bruine Andalusiër en zijn ruiter tijdens een feria

week 36 2008

Focus op:

De Engelse Volbloed wordt in Engeland Thoroughbred genoemd maar is in Nederland ook wel bekend onder de naam “volbloed”. Thoroughbred is afgeleid van het Engelse woord Thorough dat “zorgvuldigheid” betekent. Dit verwijst naar de zorgvuldigheid en zuiverheid van het fokprogramma van de volbloed.

De volbloed is ontstaan in Engeland. Daar werden 3 hengsten uitgekozen die aan de wieg zouden komen te staan van de volbloed: Darley Arabian (een Arabier), Godolphin Arabian (naar alle waarschijnlijkheid ook een Arabier) en Byerley Turk (een Turks paard dat als oorlogsbuit meegenomen werd naar Engeland). Deze hengsten werden gekruist met de snelste merries met als doel de snelste paarden te fokken voor de wedrennen. Het ras werd voornamelijk geselecteerd op hun snelheid, je vindt dan ook veel verschillende modellen binnen het ras. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Rensport startbox.jpg


Renpaarden komen uit startboxen bij de start van een ren

week 34 2008

Focus op:

Dressuur en springen vonden plaats in het Hong Kong Olympic Equestrian Venue: Sha Tin, de cross wordt gereden in Beas River, op het terrein van de Hong Kong Jockey Club en een nabijgelegen Golfterrein. Beide accommodaties waren volledig aangepast voor de Olympische Spelen en waren voorzien van alle mogelijke luxe voor de paarden, waaronder air-conditioning in alle stallen. [1] lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Exmoorponies1.JPG


Wilde Exmoorponies in Engeland

week 33 2008

Focus op:

Sisther de Jeu, is één van de toppaarden van de Nederlandse dressuurruiter Edward Gal. Deze elite merrie is in eigendom van De Jeu Dressage en is samen met Edward actief op Grand-Prix niveau dressuur.

Sisther de Jeu is een elite merrie afstammend van de welbekende dressuurhengst Gribaldi. Gribaldi is een internationaal dressuurpaard onder ruiter Edward Gal. Grootvader Kostolany was actief op nationaal Lichte Tour niveau in de dressuursport even als overgrootvader Enrico Caruso. Overgrootvader van moeders kant is het Internationale springpaard Irco Polo.

Als 3-jarige is Sisther de Jeu op de KWPN keuring verschenen. De merrie behaalde het predikaat ster en nam deel aan de Nationale Merrie Keuring (NMK). Ook nam Sisther deel aan de EPTM en was ze te zien in de VSN finale te Ermelo. lees verder

Wist je dat?

  • ... de eerste Olympische Spelen in de Griekse stad Olympia werden gehouden?
  • ... de paarden in Beijing airco in hun stallen hebben?
  • ... de cross gedeeltelijk over een golfterrein nabij het terrein van de Hong Kong Jockey Club in Beas River gaat?

Foto van de week

IJslander tolt.JPG


Een IJslander laat een hele mooie tölt zien

week 32 2008

Focus op:

De Kladruber is een van de oudste rassen op de wereld, alhoewel het ras tegenwoordig zeer zeldzaam is. Tegenwoordig worden er Kladrubers gefokt op 2 stoeterijen, namelijk Kladruby nad Labem en Slatinany (± 35 kilometer van Kladrub) in Tsjechië.

De geschiedenis van de Kladruber begint in de Middeleeuwen bij het ontstaan van het Habsburgse Rijk. De Habsburgse heersers hadden een voorliefde voor ceremonieel en oorlogen, hiervoor hadden ze behoefte aan een geschikt paard dat de zware praalwagens kon trekken, defileés kan rijden en gebruikt kon worden tijdens de talrijke oorlogen.

Keizer Karel V heerste in 1550 over de Nederlanden, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië en enkele Italiaanse stadstaten. Hij had een voorkeur voor Spaanse paarden en door zijn overheersing van de Iberische streek had hij onbeperkte toegang tot de beste dieren. In de loop der eeuwen verspreidde dit ras zich over heel Europa. Ook zijn familieleden hielden zich bezig met de fokkerij van ceremoniële en paradepaarden. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Mustangs avondlicht.jpg


Een kudde wilde Mustangs in Rock Springs

week 31 2008

Focus op:

Equi-Therapie, ook wel EAT genoemd is een vorm van therapie voor volwassenen en kinderen met verrschillende problemen en stoornissen waarbij er gebruik wordt gemaakt van paarden.

De afkorting EAT staat voor Equine Assisted Therapy, een therapie die met behulp van paarden wordt gegeven in het therapeutische en pedagogische werkveld. EAT biedt een brede vorm van mogelijkheden om cliënten te helpen of te ondersteunen om te werken aan verschillende problemen.

Als men het woord Equi Therapie gaat ontleden, komt de definitie van deze therapie duidelijker naar voren. Equi staat voor het Latijnse woord Equus hetgeen paard betekent, terwijl Therapie het Griekse woord voor de behandeling van ziektes is. Equi Therapie staat dus voor het behandelen/begeleiden van een ontwikkeling/herstelproces van mensen met behulp van paarden. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Lusitanomerriemetveulen1.jpg


Een schimmel Lusitano merrie en haar veulen.


week 30 2008

Focus op:

Briar 899 is een bekende verschijning in de internationale dressuursport. De indrukwekkende donkere voshengst wordt al enkele jaren op het hoogste niveau in de dressuursport gereden door zijn vaste ruiter Jan Brink. Daarnaast is Briar ook actief als dekhengst en verdiende hij het predikaat elite in 2006.

Briar 899 is een donkere voskleurige Zweedse warmbloed hengst van 1.72 meter hoog. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Paintbruid.jpg


Een bruid en haar Paint horse galopperen over het strand.

week 29 2008

Focus op:

De Lippizaner is een ras dat wereldberoemd is dankzij de fameuze Spaanse Rijschool in Wenen. Oorspronkelijk komt het ras uit Lipica, dat in het huidige Slovenië ligt.

Lipizzaners komen oorspronkelijk uit het plaatje Lipica in Slovenie. Nog steeds staat daar de oude stoeterij en worden er nog regelmatig shows gegeven met de witte Lipizzaner-hengsten.

Deze stoeterij is in 1580 gesticht door Karel van Oostenrijk, een Oostenrijkse Aartshertog. Deze aartshertog wilde een indrukwekkend en gracieus rij- en koetspaard fokken dat licht en wendbaar was en een groot uithoudingsvermogen had. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Fjordennatuurgebied.jpg


Een aantal Fjorden graast in een natuurgebied.

week 28 2008

Focus op:

Wist je dat?

Foto van de week

Levadewitje.jpg


Een Andalusische schimmel doet de levade.

week 27 2008

Focus op:

De Konik is van oorsprong een in Polen en Wit-Rusland gehouden paardenras, dat klein van stuk en heel resistent is. Koń is Pools voor paard, konik (konjiek) voor paardje.

De Konik is een bijzonder paardenras. Zijn oorsprong ligt in Polen alwaar men probeerde de 'uitgestorven' Tarpan weer terug te fokken. De Konik is van alle paardenrassen het meest verwant aan de Tarpan. De laatste wilde paarden in Polen werden in 1780 gevangen en ondergebracht in wildparken. Echter in het begin van de 19e eeuw werden deze paarden verspreid onder boeren die de paardjes kruisten met hun eigen paarden. Ruim een eeuw later begon men met het terugkruisen. In feite is de Konik het resultaat van een succesvol Pools fokprogramma die er op gericht was een op de Tarpan gelijkend paardenras te verkrijgen. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

KWPN tuigpaard veulen.jpg


Een voskleurig KWPN tuigpaard veulen.

week 26 2008

Focus op:

Carrouselrijden is een onderdeel van de paardensport waarbij een groep van 12-16 ruiters en amazones een kür op muziek rijden. Ze rijden op zelf gekozen muziek twee aan twee en maken daarbij verschillende figuren. Hierbij is een goede dressuur en samenwerking erg belangrijk. De figuren die gereden worden bij het carrouselrijden hebben andere namen dan wij kennen van de gewone dressuur. Voorbeelden zijn: klaverblad, tourniquette, visgraat of zandloper. De ruiters en amazones moeten allemaal hetzelfde gekleed zijn en de paarden moeten er tot in de puntjes verzorgd uitzien. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Hoefijzers wild west.jpg


Een rijtje hoefijzers die door een hoefsmid van de hoeven zijn afgehaald.

week 25 2008

Focus op:

De Kabardin is een sterk en intelligent paard. Hij staat uitzonderlijk stevig op zijn benen wat hem groot voordeel bezorgt op de steile bergpaadjes in zijn vaderland. Opvallend is zijn instinct om de weg naar huis terug te vinden.

De Kabardin werd gefokt door bergbewoners in Noord Kaukasus. De oorsprong ligt ruim 400 jaar geleden toen men Arabische, Toerkmener en Karabagh-hengsten kruiste met inheemse Mongoolse merries. De Kabardin is een ras ontstaan uit eeuwenlange primitieve selectie om te overleven onder de zwaarste condities. De Kabardin is het belangrijkste ras in Noord Kaukasus en wordt vaak gebruikt om de paarden in Armenië, Azerbeijan en Georgië te verbeteren. De beste Kabardins worden gefokt op de Karachai en Malka stoeterijen. Graaf Stroganov heeft de Kabardin gekruist met Arabieren. Hieruit ontstond de Anglo-Kabardin. Tegenwoordig is kruisen met Volbloeden erg populair. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Connemara valk.jpg


Een valkkleurige Connemara ruin met touwhalster.

week 24 2008

Focus op:

Creme is een verdunningskleur die de vacht lichter maakt. Het creme-gen is incompleet dominant, dat betekent dat het effect bij een heterozygoot wel zichtbaar is, maar niet zo sterk als bij een homozygoot. lees verder

Wist je dat?

  • ...halter een western-discipline is waarbij het exterieur van het paard aan de hand wordt beoordeeld?
  • ... de Postier één van de twee huidige types van het Bretonse ras is?
  • ... de Comtois het grootste trekpaardenras van Frankrijk is?

Foto van de week

Hans-Peter Minderhoud Florencio.jpg


De bruine Westfaler hengst Florencio is onder hetzadel van Hans-Peter Minderhoud.

week 23 2008

Focus op:

Isoerythrolysis neonatalis is een ziekte die bij veulens van enkele dagen oud voorkomt. Door antilichamen in de biest van de merrie tegen de rode bloedcellen van het veulen, wordt het veulen ziek. Het veulen drinkt de biest, maar de antilichamen breken de rode bloedcellen van het veulen af. Het veulen krijgt hierdoor steeds minder rode bloedcellen en zal steeds zwakker worden.

Isoerythrolysis neonatalis kan voorkomen wanneer de hengst een andere bloedgroep heeft dan de merrie. De ziekte ontwikkelt zich meestal niet bij het eerste veulen van een merrie (omdat het immuunsysteem van de merrie dan nog niet gesensibiliseerd is, de reactie is nog te langzaam), maar dat kan wel. De merrie heeft ooit contact gehad met de andere bloedgroep waardoor de merrie antilichamen is gaan aanmaken. Alleen bij de bloedgroepen Aa en Qa komt dit voor. Doordat er bij het paard veel meer variatie is in bloedgroepen dan bij de mens is Neonatale icterus zeldzaam. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Napolitaner.jpg


De Napolitaner is een uitgestorven ras.

week 22 2008

Focus op:

Hoefkatrolontsteking is een probleem wat gelocaliseerd is in de hoefkatrol. De hoefkatrol is het mechanisme waarbij de diepe buigpees langs het straalbeen loopt. Hiermee wordt het buigen van de hoef mogelijk.

Wanneer de diagnose 'hoefkatrol(ontsteking)' wordt gesteld is er over het algemeen sprake van pijn in het hoefkatrol-gebied. Deze pijn wordt al dan niet veroorzaakt door een ontsteking, het komt er op neer dat elke pijn die gelocaliseerd kan worden in het hoefkatrolgebied, hoefkatrolontsteking (HKO) wordt genoemd. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Politienewyork.jpg


Een agent van de bereden politie in New York en zijn voskleurige paard.

week 21 2008

Focus op:

De ezel (Equus asinus) behoort tot de familie van de paardachtigen en is een hoefdier uit de orde der onevenhoevigen. Ezels kunnen met gemak de dertig jaar halen; vaak worden ze zelfs ouder. Er zijn verschillende ezelrassen bekend.

De ezel is, in tegenstelling tot het paard, geen vluchtdier. Een ezel blijft bij gevaar stilstaan en wacht tot er een reactie van de andere kant komt. Gebeurt dit niet, dan loopt de ezel door en zal de volgende keer zonder al te veel moeite langs het vreemde voorwerp gaan. lees verder

Wist je dat?

  • ... er verschillende manieren van huisvesting zijn om een paard te houden?
  • ... een veulen vanaf de leeftijd van één jaar een jaarling is?
  • ... een sarcoïd alleen voorkomt op de huid en het onderliggende weefsel?

Foto van de week

Trooping the colour Mounted bands.jpg


Elk jaar wordt in Engeland de Trooping the colour gehouden. Rechts loopt een Drum horse.

week 20 2008

Focus op:

Een nieuwe ontwikkeling in de paardensport is het bitloze hoofdstel. Het woord zegt het eigenlijk al, het is een hoofdstel zonder bit. Omdat dit een vrij nieuwe vorm van rijden is, waar de meeste mensen nog geen ervaring mee hebben en geen idee hebben welke werking welk bitloze hoofdstel heeft, hieronder een overzicht van verschillende bitloze optomingen. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Trail 360° rechtsom draaien in vierkant.jpg


Paard en ruiter nemen een hindernis in een trailparcours, als onderdeel van een westernwedstrijd

week 19 2008

Focus op:

Gert-Jan Bruggink is een bekende Nederlanse springruiter. Hij werd meerdere malen Nederlands kampioen en éénmaal Europees Kampioen.

Gert-Jan Bruggink werd geboren in Weerselo, Twente. Gert-Jan begon zijn carrière met de B-pony Black Beauty. Vervolgens maakte hij de overstap naar de paarden. Hij was bij de Junioren en Young-Riders erg succesvol. Hij behaalde 3 maal de Nederlandse titel bij de Junioren, twee maal mocht hij zich de beste Nederlandse Young-Rider springen noemen. In 2001 werd hij met Joël Europees Kampioen Young-Riders. Bij de Junioren kwam hij al 3 maal aan de start tijdens de Europese Kampioenschappen. Bij de Young-Riders heeft de Twentse ruiter 2 maal deel genomen aan het EK. Na de Europese titel met Joël maakte Gert-Jan de overstap naar de Senioren. De Wereldruiterspelen van Jerez de la Frontera waren zijn eerste grote kampioenschap. Ook bij de senioren reed de twentse ruiter vooraan mee en tijdens zijn eerste NK in 2001 behaalde hij een 2e plaats. In 2002 behaalde hij zijn eerste Nederlandse titel bij de senioren. Vervolgens werd de ruiter opgenomen in het nationale kader en was hij lid van het Nederlandse team dat in 2001 de Samsung Nations Cup finale won. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Mustang reenactment.jpg


Een Mustang doet mee in een cavalerie-rollenspel

week 18 2008

Focus op:

Na een carrière als springpaard in Mexico onder Jaime Azcarraga, heeft Chin Chin de laatste vijf jaar van zijn leven als dekhengst grote invloed gehad op de Nederlandse fokkerij.

Chin Chin was een bruine Holsteiner hengst met een stokmaat van 1.68 meter.

Zijn vader is Constant (Cor de la Bryere x Colt) en zijn moeder is Larese (Farnese x Sorgenbrecher XX). De vos Constant was een internationaal springpaard onder het zadel van dr. Ruping, maar kon ook goed bewegen. Larese is op landelijk niveau in de dressuur- en springsport uitgebracht. De moeder van Larese, Cesta, werd door de zoon van de fokker van Chin Chin, Hanno Köhncke, uitgebracht in de eventing. Zij namen vijf keer deel aan de Duitse kampioenschappen. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Fjorden slee.jpg


Fjorden lopen voor de slee in een vierspan naast elkaar

week 17 2008

Focus op:

De Schwarzwälder Fuchs wordt ook wel Schwarzwälder Koudbloed, Schwarzwälder, St. Märgener Fuchs of Wälderpferd genoemd. Het is een trots, middelgroot en middelzwaar koudbloedpaard met een goed en makkelijk karakter, droog beenwerk en ruime en soepele bewegingen.

Het ontstaan van de Schwarzwälder Füchs kan worden teruggeleid tot in de Middeleeuwen, maar pas met de oprichting van de eerste Schwarzwälder Pferdezuchtgenossenschaft in het jaar 1896 begint de georganiseerde fok met als doel het ras in zijn oorspronkelijke aard te behouden en verder te ontwikkelen. Het centrum van de fok van de St. Märgener Füchse was het zuidelijke gebied van het Zwarte Woud en de aangrenzenden gebieden. Het ras was toen nog heel heterogeen in bloedlijn, maat en kleur. lees verder

Wist je dat?

  • ... de SPAR niet alleen een naaldboom is en de naam van een supermarktketen, maar ook staat voor Slijmvliezen, Pols, Ademhaling en Reflexen?
  • ... een CRASH niet alleen het Engelse woord voor botsing is, maar ook staat voor Circulatie, Respiratie, Arteriele bloedingen, Shock en Hersenverschijnselen ?
  • ... Anthrax niet alleen een muziekgroep is, maar ook een andere naam voor Miltvuur?

Foto van de week

Kigermustang2.jpg


Een western gereden Kiger-Mustang

week 16 2008

Focus op:

Splashed White is een witpatroon dat vooral bekend staat door de apparte 'in verf gedoopte' witmarkering die het vaak geeft.

Splashed White komt in verschillende rassen voor. De meest bekende zijn De Quarter Horse, Paint Horse, IJslander, (Spaanse) Mustang en de Welshpony. Het meest bekende Splashed paard is waarschijnlijk Gambling Man, een bruine Paint Horse hengst. Ook de voskleurige Welshpony hengst The Hot Spot is een bekende Splashed-gen drager. lees verder

Wist je dat?

  • ... een zoönose een infectieziekte is die van mens op dier en vice versa overdraagbaar is?
  • ... het SPAR-onderzoek een onderzoek is voor spoedpatiënten?
  • ... Carmen Römer naast haar carrière in de endurance ook aan haar carrière bij de Koninklijke Marine, waar zij de opleiding tot officier volgt?

Foto van de week

Anky van Grunsven - Salinero.jpg


Anky van Grunsven en Salinero tijdens een training

week 15 2008

Focus op:

Piet Raijmakers is een bekende Nederlandse springruiter. Raijmakers is vooral bekend geworden in het zadel van de legendarische merrie Ratina Z. Hij behaalde een Olympische teammedaille en ook een gouden medaille op het Wereldkampioenschap met het Nederlandse springteam in 2006.

Piet Raijmakers werd geboren in Asten als nummer 6 in een gezin van 9 kinderen. Hij begon al vroeg met paarden, in zijn jeugdjaren reed hij met pony en wagen. Zijn echte ruitercarrière begon met het paard Jelke, een paard waar niet veel mensen mee overweg konden maar de toen 15-jarige Piet behaalde met het paard zowel de titel Nederlands Kampioen als Benelux Kampioen.

De periode hierna was Piet werkzaam als instructeur en hoefsmid op een manege in Asten, maar ook bleef hij zelf actief in de springsport. Met het paard King Rota werd hij als 20-jarige in 1976 wederom Benelux Kampioen. In 1980 behaalde hij zijn twee Nederlandse Titel met het paard Isocrates S. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Teviscup.jpg


Paarden ruiter tijdens de Tevis cup

week 14 2008

Focus op:

Matcham is een afstammeling van de Oosterse hengst Darley Arabian en geldt als een van de grondleggers van de huidige Engelse Volbloed. Andere grondleggers zijn Herod en Eclipse.

Matcham werd in 1748 geboren uit de kruising van Cade (v. Godolphin Arabian en naamloze merrie van Partner (v. Byerley Turk).

Het was een klein paard maar zijn bouw was die van een renpaard met een lang lichaam en een goede bottenstructuur. Hoewel hijzelf een donkervos was, kwamen alle kleuren voor bij zijn nakomelingen. Er bestond zelfs een theorie dat zijn kastanjebruine nakomelingen de besten waren.

Een opvallend kenmerk waar Matcham bekend om stond was het “Matcham arms”, witte haren die in 2 of 3 rijen aan de staartaanzet voorkwamen. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

BMC Ojay.jpg


BMC Ojay, internationaal dressuurpaard van Coby van Baalen.

week 13 2008

Focus op:

Marcus Ehning is een Duitse springruiter.

Marcus Ehning werd op 19 april 1974 geboren als de zoon van Hilde en Richard Ehning. Hij heeft één oudere zus, Kerstin (1973), twee jongere zussen, Karina (1979) en Cornelia (1981) en één jongere broer, Johannes (1982).

Op zevenjarige leeftijd begon Marcus met pony rijden. Zijn eerste pony was Narmit. Hierop leerden alle kinderen Ehning rijden. In 1990 en 1991 behaalde Marcus met de pony Starlight teamgoud op de Europese kampioenschappen. Met de pony Bright Ruby werd hij in 1991 Duits kampioen.

Op 16-jarige leeftijd stapte Marcus over naar de paarden. Met Orchidee, Opium en Talan won Marcus in zijn vijfjarige Junioren- en Young Riderstijd 4 keer teamgoud op de Europese kampioenschappen.

Eind 1998 kwam For Pleasure op stal. Met dit paard behaalt hij in 1999 en in 2003 teamgoud op de Europese kampioenschappen. In 2003 winnen ze ook de bronzen plak. In 2000 wordt het duo Olympisch kampioen met het team. Individueel grijpen ze net naast de medailles en worden ze vierde. For Pleasure is inmiddels met pensioen en fungeert nu als dekhengst. Veel van zijn nakomelingen zijn op Grand Prix-niveau actief in de springsport.

Andere toppaarden van Marcus Ehning zijn Sandro Boy, Gitania en Nolte’s Küchengirl. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Naadam Mongoolsepony3.jpg


Mongools paard en zijn jockey tijdens het Nadaam festival in Mongolië.

week 12 2008

Focus op:

Eclipse is een afstammeling van de Oosterse hengst Darley Arabian en geldt als een van de grondleggers van de huidige Engelse Volbloed. Andere grondleggers zijn Herod en Matcham.

Eclipse werd geboren uit de kruising van Marske met Spiletta, een kleindochter van Godolphin Arabian. Hij had een lichte kastanjebruine kleur en een smalle bles eindigend tussen de neusgaten. Rechtsachter was hij halfgelaarsd: een half wit been. Ondanks zijn grootte was hij sterk, gezond en snel. Fokkers hadden kritiek op zijn grote hoofd en moeilijke karakter maar dat belette ze niet om hem veel te gebruiken. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Mounties2.jpg


De Royal Canadian Mounted Police uit Canada tijdens de Musical Ride op Canada Day 2007 in Ottowa.

week 11 2008

Focus op:

Godolphin Arabian geldt als één van de 3 stamvaders van de Engelse volbloed. De andere stamvaders zijn Darley Arabian en Byerley Turk. Hun afstammelingen hebben de Engelse volbloed gevormd, daarnaast hebben ze veel invloed gehad op de ontwikkeling van andere rassen zoals de Hackney en de American Standardbred. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Zizorantuig.jpg


De Fjorden dekhengst Zizoran loopt aangespannen.

week 10 2008

Focus op:

Predikaten zijn onderscheidingen die verleend worden aan paarden die zich binnen een groep positief onderscheiden.

Het KWPN kent de volgende predikaten voor dressuurpaarden:

Ster
Keur
PROK
IBOP
EPTM
Elite
Sport
Preferent
Prestatie

De laatste 4 predikaten kunnen postuum worden toegekend. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

NRPS hoofdfoto.jpg


Een voskleurige NRPS-pony

week 9 2008

Focus op:

Darley Arabian geldt als één van de 3 stamvaders van de Engelse Volbloed. De andere stamvaders zijn Godolphin Arabian en Byerley Turk. Hun afstammelingen hebben de Engelse volbloed gevormd, daarnaast hebben ze veel invloed gehad op de ontwikkeling van andere rassen zoals de Hackney en de American Standardbred. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Spaanserijschoolruiter.jpg


Een ruiter van de Spaanse rijschool met zijn Lipizzaner hengst

week 8 2008

Focus op:

De verlichte zit is de houding die een ruiter aanneemt bij het springen. Deze houding zorgt ervoor dat het paard zo min mogelijk last heeft van de ruiter tijdens de sprong en is ontwikkeld door de Italiaan Frederico Caprilli. Om het rijden in de verlichte zit makkelijker te maken moeten de beugels korter worden gemaakt dan bij de dressuur het geval is. De ruiter gaat ietwat staan in de beugels, klemt de knieën tegen het zadel en brengt zijn bovenlichaam iets naar voren. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Relevant.jpg


De Oldenburger hengst Relevant loopt Grand Prix onder Marlies van Baalen

week 7 2008

Focus op:

Junctional epidermolysis bullosa (JEB), is een genetische afwijking die onder andere bij paarden voorkomt. lees verder

Wist je dat?

  • ... bij sommige point to point races de paarden eerst een certificaat moeten hebben waarop staat dat ze minstens 4 jachten hebben gelopen voordat ze mee mogen doen?
  • ... OO Seven familie is van de merrie Barbria en de hengst Voice ?
  • ... de Sectorraad Paarden zich inzet voor de paardensector en fungeert als aanspreekpunt voor en spreekbuis naar de overheid?

Foto van de week

Paardentram Londen.jpg


Een Londense paardentram.

week 6 2008

Focus op:

Emmelie Scholtens is een Nederlandse amazone die zeer actief en succesvol is in de dressuursport. Met zowel haar eigen sportpaarden als met hengsten van het Friese ras. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Kleursmokycream.jpg


De Andalusische hengst Xerox HM met de kleur smoky cream

week 5 2008

Focus op:

Andreas Helgstrand is een internationale dressuurruiter. Hij is bekend geworden door zijn medailles op de WEG Aachen 2006 met zijn schimmelmerrie maar presteerde ook daarvoor al met verschillende paarden op het hoogste niveau. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Pony.jpg


Een wilde pony in wintervacht

week 4 2008

Focus op:

Inspekteur is een bruine goedgekeurde KWPN dekhengst. De hengst doet het goed in de fokkerij en in de sport. Met verschillende amazones behaalde hij grote successen. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Mounties Maple leaf.jpg


Een paard van de Mounties heeft een Ahornblad op zijn achterhand geborsteld gekregen.

week 3 2008

Focus op:

Warum Nicht is één van de toppaarden van dressuuramazone Isabell Werth. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Trail voorwerpverplaatsen.jpg


Een westernruiter verplaatst een voorwerp tijdens een trailparcours.

week 2 2008

Focus op:

Bij ringsteken of ringrijden wordt traditioneel zonder zadel op een bij voorkeur boeren werkpaard in galop een bepaald traject afgelegd waarbij met een lans een aantal ringen verzameld dient te worden. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

OrlovDraver BarsI.jpg


De hengst Bars I wordt beschouwd als de stamvader van de Orlov draver

week 1 2008

Focus op:

In dit artikel wordt het (ver)kopen van een paard juridisch belicht. Waar moet je opletten als je een paard (ver)koopt en wat als je een geschil krijgt met de (ver)koper van het paard?

De wettelijke bepalingen omtrent koop zijn te vinden in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 1 van dit boek bepaalt dat koop een overeenkomst is waarbij de één zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.

De wet beschouwt een paard als een zaak, dat wil zeggen als een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object.[2]

Van zogenaamde consumentenkoop is sprake als de verkoper handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf en de koper een consument is.[3] In dergelijke gevallen geniet de koper een grotere wettelijke bescherming. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Friesgalop.jpg


Een Fries paard in galop in de wei

  1. http://www.equestrian2008.org/
  2. artikel 3:2 Burgerlijk Wetboek
  3. artikel 7:5 Burgerlijk Wetboek