Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Connemara

Uit Bokt
Connemara
Connemarahoofdfoto.jpg
Connemarastandfoto.jpg
Stokmaat: 1.25 - 1.48 meter
Kleur: vooral schimmel, alle kleuren toegestaan
Land van herkomst: Ierland
Link naar stamboek: http://www.connemara.nl

De Connemara is een sterke pony afkomstig uit Ierland.

Geschiedenis

De Connemara pony is afkomstig uit de Connemara, het Westelijke deel van het Ierse graafschap Calway. Eeuwen lang leefden de pony's daar in kuddes in halfwilde staat. Connemara is een onherbergzaam, heuvelachtig gebied. Je vindt er veel hoogveen, moerassen, kale rotsen en weinig begroeiing. Bovendien is het zeer dun bevolkt. Twee grote meren sluiten het gebied bijna geheel af van de rest van Ierland. Door de barre omstandigheden in hun leefgebied hebben de pony's de eigenschappen ontwikkeld waar ze nu nog steeds bekend om staan: uithoudingsvermogen, soepelheid, springvermogen en tredzekerheid. Ook is de Connemara pony door het schaarse voedselaanbod erg sober geworden. Deze eigenschappen heeft de pony behouden, ook nu ze al vele generaties in het buitenland gefokt worden.

De voorouders van de Connemara zijn de Keltische pony's, gekruist met Noordelijke paarden. Later is het ras gekruist met onder andere Arabieren en Spaanse paarden. Tegenwoordig is het stamboek gesloten.

Exterieur

De gemiddelde schofthoogte van een Connemara ligt tussen de 143 en de 148 cm, maar volgens de rasstandaard mogen ze tussen de 128 en 148 cm zijn. Tegenwoordig is schimmel een veelvoorkomende kleur bij Connemara’s, maar zwart, bruin, vos, smoky, valk, isabel/palomino en roan komen allemaal voor. Oorspronkelijk waren ze isabel-kleurig met een aalstreep, zwarte benen, neus en oren. Een Connemara behoort volgens het stamboek een compact, evenredig rijtype met veel front en massa te zijn, met een ruime borstkas, staande over veel bodem met korte benen en ruime gangen. Het hoofd moet evenredig zijn, gemiddeld van lengte met een breed voorhoofd. De ogen hebben een vriendelijke blik, de jukbeenderen moeten duidelijk zichtbaar zijn met een relatief diepe, maar niet te grove kaak. Het hoofd moet goed op de hals gezet zijn, ook mag de borst weer niet overontwikkeld zijn. Een te lage halsaanzetting wordt niet gewaardeerd. De schoft is duidelijk ontwikkeld en de pony's hebben een goed hellende schouder. De romp dient diep te zijn, met een sterke rug. Enige lengte is acceptabel, maar dan moet het wel goed gewelfd zijn met sterke lendenen. De benen moeten goed in lengte zijn, met kracht in de bovenarm. De gewrichten en kogels zijn duidelijk zichtbaar stevig. De pijp moet kort zijn met een pijpomvang van 18 tot 21 centimeter. De achterhand is sterk met enige lengte en een goed ontwikkelde schenkel en dijen. De spronggewrichten behoren laag geplaatst te zijn.

Connemara’s hebben een uitstekende lange stap met ruime passen. Over het algemeen hebben ze die ruime pas in alle gangen. Ze hebben een makkelijke vrije beweging, zuiver en zonder onnodige knieacties.

Karakter

Connemara’s staan bekend om hun slimme karakter. Ze zijn bijzonder intelligent, wat een groot voordeel is bij het ‘africhten’ van de pony’s. Ze houden ervan om te werken, met of vóór hun baasje, waar ze zich ook makkelijk aan hechten. Ook zijn ze vreselijk eerlijk en laten ze wel blijken wat wel of niet (meer) kan. Een eigenschap van de Connemara, en ook veel andere bergpony’s, is een zekere voorzichtigheid en nieuwsgierigheid. Een Connemara is een sober ras, teveel krachtvoer of vette weiden kunnen hoefbevangenheid veroorzaken. Connemara’s kunnen uitstekend gebruikt worden als familiepony. Ze zijn bereid te werken voor het baasje en ook met wat meer gewicht hebben de pony’s doorgaans geen problemen. Ook zijn ze vaak tot op een hoge leeftijd bereid om te willen en kunnen werken. Maar, zoals al eerder vermeld, zijn ze erg slim. Dit kan nog wel eens doorslaan naar eigenwijsheid. Gecombineerd met de sterkte van de pony en je kúnt er een vervelend paard aan hebben. Maar natuurlijk is dit voor een groot deel afhankelijk van hoé er met de pony wordt omgegaan.

Gebruik

Connemara’s staan vooral bekend om hun springvermogen waardoor ze ook in de SGW goed mee draaien. Toch doen ze het ook niet slecht in bijvoorbeeld de dressuur, of in de endurance waar ze worden geroemd om hun uithoudingsvermogen. Voor de kar, of in mensport zie je connemara’s nog vrij weinig, net zoals bij western, maar in principe is de Connemara een veelzijdige pony die zich overal voor in wil zetten. Door hun intelligentie en wil tot samenwerking met de eigenaar, kunnen connemara’s eigenlijk in alle takken van de paardensport tot een echt sportpaard uitgroeien, mede door hun vriendelijke karakter, werklust en lange levensduur.[1] [2]

Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. paardenencyclopedie
  2. http://www.connemara.nl