Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Startkaart

Uit Bokt
Let op! per 1 januari 2012 zijn de startkaart en de startcoupon vervangen door de startpas

Wat is een startkaart?

Definitie

Voor een combinatie door de KNHS uitgegeven document, voorzien van een beschrijving van het desbetreffende paard, benodigd voor wedstrijddeelname. De startkaart blijft te allen tijde eigendom van de KNHS[1]

Toelichting Een startkaart is een document waar alle gegevens van je paard of pony op staan (levensnummer, transpondernummer(beter bekend als chipnummer), naam, kleur, schofthoogte, aftekening, afstamming, en voor pony's de categorie en waar jouw eigen naw-gevens op staan. Tevens staat er op de startkaart een persoons- en een combinatienummer. Deze startkaart heb je nodig als je wedstrijden wilt rijden. Dit document vraag je aan bij de KNHS via “Mijn KNHS”. Daarnaast heb je voor het inschrijven voor wedstrijden startcoupons nodig. Je moet de startkaart, voorzien van handtekening, altijd bij je hebben op wedstrijd.

Het registreren van je paard of pony, en van jou als persoon voor het verkrijgen van een persoonsnummer en combinatienummer gebeurt tijdens het aanvragen van de startkaart automatisch. Hier moet wel voor betaald worden. Zie voor tarieven de tarievenlijst van de KNHS.

Hoe vraag je een startkaart aan?

Je kan alleen een startkaart aanvragen als je lid bent van een KNHS rijvereniging. Vervolgens is het afhankelijk van de vereniging waarbij je bent aangesloten of je zelf een startkaart kan aanvragen bij de KNHS of dat het via je vereniging gaat.

Vanaf 1 juni 2010 is het aanvragen van startkaarten, startcoupons, wijzigingen enzovoort alleen nog maar mogelijk via "Mijn KNHS", afhankelijk van je vereniging kun je dat zelf doen via je eigen "Mijn KNHS" of wordt het voor je aangevraagd door je vereniging.

Wat kost een startkaart?

Hieronder de tarieven voor een aantal startkaarten. Voor een compleet overzicht, zie de tarievenlijst van de KNHS.

Tarievenlijst startkaarten 2011

  • Paarden 44,10
  • Paarden (halfgeld 1-10) 21,90
  • Pony’s 27,55
  • Pony’s (halfgeld 1-10) 13,65
  • Tuigpaarden, Hackneys en Fries ras cat. 1 en 2 44,10
  • Tuigpaarden, Hackneys en Fries ras cat. 1 en 2 (half geld 1 -10) 21,90
  • Veteranen, endurance 27,55
  • Mennen + tuigpaarden, Hackneys en Fries ras cat. 3 en 4 27,55
  • Mennen + tuigpaarden, Hackneys en Fries ras cat. 3 en 4 (halfgeld 1-10) 13,65
  • Aanvulling naar cat. 1 en 2 tuigpaarden, Hackneys en Fries ras 16,50
  • Dagstartkaart aangespannen, endurance 15,20
  • Dagstartkaart jachtpaarden 27,55
  • Universele startkaart 891,00
  • Universele startkaart pony's 540,71
  • FNRS Manegestartkaart paard 44,10
  • FNRS Manegestartkaart pony 27,55

Hoe lang is een startkaart geldig?

Een startkaart is geldig zolang je lid bent van de vereniging waarop de startkaart is uitgegeven, en je de contributie aan de KNHS hebt voldaan. Een startkaart is alleen geldig met handtekening van de houder.

Welke bijzondere startkaarten zijn er?

Er zijn een aantal bijzondere startkaarten. Hieronder een korte toelichting op deze bijzondere startkaarten.

Universele startkaart

Een universele startkaart is een startkaart voor deelnemers, die per kalenderjaar meer paarden op wedstrijd uitbrengen. Dit is geen combinatiegebonden startkaart, maar is uitsluitend aan de ruiter toegewezen.

Endurance startkaart

Om een Endurance startkaart aan te kunnen vragen moet je lid zijn van een Endurance vereniging. Als je al een startkaart met het paard hebt onder het zadel (voor de disciplines dressuur, springen, sgw), is deze startkaart ook geldig mits je ook lid bent van een endurance vereniging.

Heb je geen eigen paard en rijd je op een paard van een ander, dan moet je een startkaart voor jou en dat paard aanvragen. Heb je wel een eigen paard, maar wil je ook het paard van iemand anders uitbrengen, dan zal dat paard een eigen startkaart moeten hebben voor één van de andere discipline, of je zult alsnog een extra startkaart voor jou met dat paard moeten aanvragen. Samengevat: zowel jij als het paard moeten op een startkaart staan - samen op één kaart of ieder op een eigen kaart.

Als je in een kennismakingsklasse wilt starten dan hoef je het bovenstaande allemaal niet aan te vragen. Sterker nog: als je in de kennismakingsklasse wilt rijden dan kun je een kennismakingsklasse rijden zonder enige KNHS-registratie. Bij je inschrijving is een KNHS-dagstartkaart inbegrepen. Dat regelt de organisatie, daar hoef je zelf niets voor te doen. Kennismakingsklasses mag je eenmaal per jaar rijden en maximaal drie keer in totaal.

Manegestartkaart

In samenwerking met de FNRS heeft de KNHS een doorstroommogelijkheid gerealiseerd voor manegeruiters. Manegeruiters starten met een ruiterpaspoort waarmee zij deel mogen nemen aan manegewedstrijden. Als een bepaald niveau wordt behaald dan mag een manegeruiter doorstromen naar KNHS wedstrijden via een manegestartkaart.

Een manegestartkaart mag aangevraagd worden voor de volgende niveaus:

  • F8 –diploma = manegestartkaart voor B-dressuur
  • F12-diploma = manegestartkaart voor L1-dressuur
  • C4-diploma = manegestartkaart voor B-springen

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. KNHS Algemeen wedstrijd reglement Hoofdstuk 1 (per 01-04-2009). Geraadpleegd op 2 februari 2011