Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoe pessoateugel

Uit Bokt

In dit artikel vind je tips voor hoe je de pessoateugel kan gebruiken. Er zijn vier houdingen waarin het paard getraind kan worden. Deze houdingen worden in dit artikel besproken.

Starthouding: lang en laag

houding: lang en laag

Als je met de pessoateugel begint, begin je altijd met de laagste houding: 'lang en laag'. De pessoateugel bevestig je met de twee musketonhaken aan de ringen onder de buik van het paard. De pessoateugel loopt dan via de achterhand, door de laagste ring, via de katrollen aan het bit naar de ringen onder de buik. In deze houding gaat het paard de rugspieren aanspannen en gebruiken, ook de spieren boven aan de schouder en de halsverbinding worden in deze houding gebruikt en getraind.

De eerste keren kan je het paard beter niet laten galopperen. Dit omdat het paard eerst in balans moet leren lopen aan de pessoateugel: het paard moet wennen aan de inwerking van de hulpteugel, en ook aan de druk achter de achterbenen. Pas als het paard in de stap en draf goed in balans is kan je overgaan naar de galop. Als het paard in deze houding constant in balans is, dus zowel in stap, draf als galop, kan je overgaan naar de volgende houding: middel hoog.


Houding: middelhoog

Bij de houding 'middel hoog' loopt de pessoateugel vanaf het bit naar de ring boven de ring waar de pessoateugel door heen gaat, dus de één na onderste ring van de longeersingel. In deze houding komt de hals iets omhoog, daardoor moet het paard in deze houding de spieren in het midden van de hals gaan aanspannen en gebruiken, de spieren bovenaan de schouders worden nog steeds gebruikt. Ook de rugspieren worden in deze houding nog verder getraind en het paard moet de rugspieren meer gaan gebruiken. In deze houding is het ook aan te raden om in het begin het paard alleen te laten stappen en draven. Als het paard in stap en draf goed in balans is, kan je overgaan tot de galop. Loopt het paard in de houding 'middelhoog' goed in balans, dan kan overgegaan worden naar de volgende houding: 'hoog'.

Houding: hoog

De houding 'hoog' is de houding die aangenomen wordt onder het zadel in de basissport van de dressuur. De pessoateugel wordt nu een ring hoger vast gemaakt dan in de houding 'middel hoog'. Hierdoor komt de hals van het paard nog meer omhoog, de spieren die nu gebruikt moeten worden zitten boven in de hals. In deze houding worden alle spieren in de hele hals en rug gebruikt. Als het paard in stap en draf in deze houding goed in balans loopt, kan ook de galop worden ingezet tijdens de training. Deze houding is perfect om het paard goed en gedragen op de achterhand te leren galopperen. Ook wordt in deze houding de balans in de galop verbeterd. De houding 'hoog' is dan ook de eerste houding waar echt gegaloppeerd kan worden. Als het paard in alle drie de gangen goed in balans loopt en een goed gebruik heeft van de rug, hals en achterhand kan eventueel voor extra oprichting over gegaan worden op de houding: dressuur.

Houding: dressuur

In de houding 'dressuur' wordt de pessoateugel gekruist vast gemaakt: de musketon die van de linkerkant komt wordt aan de ring (dezelfde als in de houding hoog) aan de rechterkant vast gemaakt, de musketon die van de rechterkant komt wordt aan de ring (dezelfde als in de houding 'hoog') aan de linkerkant vast gemaakt. Deze houding wordt vooral gebruikt om de oprichting in de hals optimaal te trainen. Het is aan te raden om eerst het paard in de houding 'hoog' los te werken en eventueel richting het eind van de training de houding 'dressuur' toe te passen. Voordat het paard in deze houding kan lopen moet de balans goed zijn, ook het gebruik van hals, rug en achterhand moet goed zijn! Dit is een houding die gebruikt kan worden als de oprichting van de hals ook wordt gevraagd in de sport waarin het paard actief is.

Algemene opmerkingen over het gebruik van de verschillende houdingen

  • Neem de tijd om je paard te laten wennen aan de pessoateugel. Het is voor veel paarden even wennen dat er druk op de achterbenen komt te staan als ze het hoofd omhoog bewegen.
  • Begin altijd met de houding 'lang en laag' om je paard los te werken.
  • Houd rekening met de bouw, spierconditie, africhtingsniveau en algehele conditie van je paard als je de verschillende houdingen wilt toepassen. Met name de houding 'hoog' en 'dressuur' zijn niet geschikt voor alle paarden.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van de verschillende manieren om een pessoa te gebruiken

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.