Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Focusop 2014

Uit Bokt


Een overzicht van alle jaargangen 'Focus op' vind je hier: Bokt:Focusop

week 51 (thema: geschiedenis)

Focus op: Korps Rijdende Artillerie

Het Korps Rijdende Artillerie is ook wel bekend onder de naam de Gele Rijders. Het is een korps binnen de Nederlandse Koninklijke Landmacht.

Geschiedenis Rijdende Artillerie

De Rijdende Artillerie werd op initiatief van stadhouder Willem V op 21 februari 1793 door de Staten-Generaal opgericht. Dit om de artillerie in staat te stellen om op het slagveld de paarden van de veel snellere cavalerie te kunnen volgen. De Gele Rijders werden in 1799 ingezet bij de Slag bij Bergen, waar zij met de Fransen de Engelsen en Russen versloegen. Prins Willem II schonk bij zijn inhuldiging tot koning in 1842 de Rijdende Artillerie een met gele tressen afgezet huzarenuniform, waardoor de naam Gele Rijders ontstond.

Na de overwinning van de Duitsers in mei 1940 werd het Nederlandse leger ontbonden, zo ook de Rijdende Artillerie. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Nederlandse leger opnieuw opgebouwd, echter zonder Rijdende Artillerie. lees verder

Wist je dat...

  • ...de stijgbeugel ontworpen is in 732?
  • ...de Romeinen naast legioenen strijdwagens en cavalerie gebruikte?
  • ...de Parthen en Scythen berucht waren vanwege hun goede boogschutters die in volle galop een regen van pijlen konden afschieten?

Foto van de week

Cowboys5.jpg

Drie cowboys bij de Dawson Ranch in New Mexico, (rond 1900)

week 50

Focus op: Schimmel

Schimmel is de meest voorkomende huidaandoening bij het paard. De schimmels kunnen ook besmettelijk zijn voor de mens, het is namelijk een zoönose. Onder de nagels kan iemand de schimmelsporen meebrengen en door bijvoorbeeld krabben aan de huid kan de mens ook schimmelbesmetting krijgen. Wanneer het vermoeden bestaat dat jijzelf schimmel hebt gekregen door een paard, geef dit dan door aan de huisarts.

In de literatuur wordt vaak gesproken over dermatomycose en dermatofytose. Dermatomycose is strikt genomen een schimmelinfectie van de huid die veroorzaakt wordt door een schimmel die niet behoort tot de dermatofyten. In tegenstelling tot dermatofytose, dat verwijst naar een schimmelinfectie van de huid veroorzaakt door een schimmel die wel behoort tot de dermatofyten. In de praktijk worden deze termen vaak door elkaar gebruikt als men praat over schimmelinfecties van de huid. Het is in de meeste gevallen niet bekend om welke schimmel het precies gaat.

Oorzaak of etiologie

Een andere naam is ringworm of dermatophytose. Diverse trichophyton en microsporum-soorten zijn de veroorzakers van huidschimmel. Ziektebeelden die bij de verschillende schimmelsoorten voorkomen zijn niet van elkaar te onderscheiden.

lees verder

Wist je dat...

  • ...de hengst Impressive een genetische aandoening genaamd Hyperkalemic Periodic Paralysis overerfde?
  • ...westernzadels geen kussens hebben en de vering krijgen vanuit een Western pad?
  • ...George Woolf een zeer succesvolle jockey was?

Foto van de week

Mounties2.jpg

Royal Canadian Mounted Police tijdens de Musical Ride op Canada Day 2007 in Ottowa.

week 48 en 49 (thema: gangenpaarden)

Focus op: De Missouri Fox Trotter

De Missouri Fox Trotter is een gangenpaardenras dat ontstond in de zuidelijke staten van Noord-Amerika. Het wordt beschouwd als één van de oudste paardenrassen van Amerika maar is zeker één van de onbekendste rassen.

Geschiedenis

Rond 1820 vestigden de eerste kolonisten zich op het Ozark Plateau in Missouri. De kolonisten waren afkomstig uit Kentucky, Tennessee en Virginia en met hen kwamen ook Engelse Volbloeden, Morgans en Arabieren mee naar het verre Westen. In het Oosten was de paardensport al immens populair en veel renpaarden verhuisden mee over de Mississippi om in de nieuwe gebieden races te lopen.

Voortgaand op de traditie uit het Oosten werden er luxe paarden gefokt voor de renbaan en er werd gebruikt gemaakt van volbloeden, Morgans, Tennessee Walkers, etc. Uit deze kruisingen ontstond het Ozark-paard. De puriteinse stroming zorgde er echter voor dat de “frivole” uitspattingen zoals races en andere zondige bezigheden verboden werden en de fokkerij richtte zich op het fokken van een paard dat én het werk op het land aankon én op zondag voor een rijtuig ingespannen kon worden om naar de kerk te gaan. Lees verder

Wist je dat...

  • ...de Aegidienberger een relatief nieuw ras is, dat wordt gefokt uit een combinatie van IJslanders en Peruaanse Paso's?
  • ...de American Saddlebred een ras is dat naast de basisgangen de slow gate en de rack bezit?
  • ...de Peruaanse Paso is ontstaan door inheemse rassen te kruisen met uitheemse Andalusiërs, Spaanse Jennets en Berbers?

Foto van de week

Mangalarga marchador.jpg Mangalarga marchador Júpiter Quitumba: Nationaal kampioen Brazilië 2002.

week 47

Focus op: de mustang

De Mustang komt van oorsprong uit het westen van Noord-Amerika. Mustangs worden wilde paarden genoemd, maar deze term is verkeerd gekozen. In tegenstelling tot het Przewalskipaard dat nooit getemd is, zijn de huidige Mustangs nakomelingen van eerder gedomesticeerde Mustangs en zijn ze verwilderd door het leven in grote kuddes in reservaten.

Het Engelse woord mustang komt van het Mexicaans/Spaanse woord mestengo/mesteño/mestaña. Het woord werd door de lokale bevolking van Zuid-West Amerika gebruikt om de in het wild levende paarden te kenmerken en betekende zonder bezitter/wild/zwervend.

De oorsprong van het ras ligt in de paarden die de Spaanse conquistadores vanuit Europa meebrachten op hun ontdekkingsreizen. Voor de komst van de eerste Spaanse paarden waren er al 8000 jaar geen paardachtigen meer geweest op het Amerikaanse vasteland. De pre-historische paardachtigen zijn rond het einde van de laatste ijstijd (10.000-12.000 jaar geleden) uitgestorven.

Lees verder

Wist je dat...

  • ...een impulsrubriek kan worden uitgeschreven om paardensporters kennis te laten maken met de wedstrijdsport.
  • ... een hippogrief volgens legenden ontstaan is uit een 'onmogelijke liefde' tussen een griffioen en een paard.
  • ...de hedendaagse rodeo ooit is begonnen als een wedstrijd tussen twee verschillende "cattle ranches" in de Amerikaanse staat Colorado.

Foto van de week

Mustangs winter.jpg Een mustang kudde in de winter.

week 46

Focus op: bekappen

Tegenwoordig moeten alle paarden regelmatig bekapt worden, omdat hun hoeven op de natuurlijke manier, door het lopen, niet meer genoeg afslijten. Het is erg belangrijk dat dat goed gebeurt omdat het paard anders last kan krijgen van de pezen en gewrichten in het been, of zelfs van zijn rug.

Om het paard goed te kunnen bekappen zal de hoefsmid eerst even kijken hoe het paard loopt en staat. Dan begint hij met het schoonmaken van de onderkant van de hoef. Het vuil wordt eruit gehaald en de zool wordt mooi vlak gemaakt, soms wordt de straal ook wat bijgesneden. Het is erg belangrijk dat er zo weinig mogelijk weggehaald wordt aan de onderzijde van de hoef. Dit hoorn beschermt namelijk het onderliggende weefsel als het paard op bijvoorbeeld een uitstekende steen stapt. Hoe dikker het hoorn van de zool en de straal, hoe minder gevoelig het paard zal lopen op een ongelijke of harde ondergrond. De straal zorgt voor het hoefmechanisme als de hoef belast wordt, zolang de straal tenminste de grond raakt bij het lopen. De straal moet dus zo groot mogelijk blijven. Wel is het belangrijk om de straalgroeven aan de zijkanten van de straal ruim open te maken zodat het vuil er goed uitgekrabt kan worden.

Lees verder

Wist je dat...

  • ...de hackney een temperamentvol en vooral werklustig paard is?
  • ...mealy een eigenschap is die een meelsnuit bij paarden veroorzaakt?
  • ...nageltred wil zeggen dat het paard kreupel loopt doordat er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef binnengedrongen is?

Foto van de week

Beslaan.jpg Een hoefsmid aan het werk

week 45

Focus op: de flexchair

De flexchair is een methode om je rijtechniek te verbeteren en is ontstaan vanuit de fysiotherapie. Momenteel wordt de flexchair vooral gebruikt voor dressuurruiters. De flexchair is een beweegbare kruk met een zadelvormig zitvlak wat aangesloten is op een computer. De flexchair is eigenlijk ontwikkeld om mensen met rug-en nekklachten te helpen. De zetel van de kruk is bijzonder beweeglijk dit komt door de twee draaipunten. Het ene draaipunt zit direct onder het zadel, het tweede punt bevindt zich bij de voet. Het helpt de ruiter om mobiliteit, stabiliteit en coördinatie te trainen zonder op het paard te zitten. Ook worden de spieren rondom de wervelkolom getraind. Het gebruik van de flexchair maakt de ruiter bewust van welke bewegingen je bewust en onbewust maakt. het is fijn dit te kunnen oefenen zonder paard omdat je nu deze punten kan trainen zonder je paard hiermee te hinderen. Momenteel is het alleen nog mogelijk om te oefenen met de flexchair bij een fysiotherapeut die bekend is met deze methode.

Lees verder

Wist je dat...

  • ...de Dülmener een klein halfwild ponyras uit Duitsland is?
  • ...rotstraal kan ontstaan als je paard gedurende een lange tijd in een vieze, natte stal of wei staat?
  • ...foxhunting het jagen te paard is en dat deze sport in Engeland erg wijdverspreid is op het platteland?

Foto van de week

Dülmener6.jpg

Week 43 en 44

Focus op:Halswervel

Het paard heeft net zoals elke andere diersoort 7 botten in de hals die halswervels of cervicale wervels genoemd worden. De wervels zijn zo met elkaar verbonden dat een paard zijn hals van links naar rechts, naar boven en naar onder en zelfs licht zijwaarts kan bewegen. Vanaf de zijkant gezien maken de wervels een langgerekte S maar de buiging van de hals vormt de wervelkolom daarentegen niet.

De eerste en tweede wervel worden de atlas en axis genoemd. De atlas vormt samen met het achterhoofdsbeen het eerste gewricht van de wervelkolom. Door de vorm van de atlas en het achterhoofdsbeen is dit eerste gewricht veel beweeglijker dan de andere halsgewrichten en kan het paard het hoofd omhoog en omlaag brengen. De verbinding tussen de atlas en de axis wordt gevormd door de dens, een duimvormig uitsteeksel van de axis dat in een holte van de atlas past. Dit gewricht zorgt ervoor dat het paard het hoofd onafhankelijk van de hals opzij kan bewegen en licht kan draaien. De axis is de langste van alle wervels terwijl de atlas breed en kort is.

Lees verder

Wist je dat...

...Darley Arabian geldt als één van de 3 stamvaders van de Engelse Volbloed? ...de KWPN fokfamilie 438 een merrielijn is waar vele interessante sportpaarden uit voort komen? ...Hoefringen zichtbaar kunnen worden op de hoefwand wanneer de conditie van het paard wisselend is?

Foto van de week

Naadam Mongoolsepony5.jpg

Week 42 (thema: paardenrassen)

Focus op: Dartmoor

De Dartmoor is een kleine stevige pony. Het ras dankt zijn naam, net als vele andere rassen, aan de streek waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Het woord ‘moor’ zegt het al, de pony komt uit een moerassig gebied, gelegen in het zuidwesten van Engeland.

Honderden jaren leefden de Dartmoorpony’s in grote kuddes in het moerassige gebied middenin de heuvels in Dartmoor. De Dartmoor heeft erg lang in het wild geleefd, waardoor het geharde en fitte pony’s werden. En nog steeds lopen er enkele wilde pony’s rond op de heidevelden en moerassen van Dartmoor.

Lees verder

Wist je dat...

...de Hackney oorspronkelijk uit Engeland komt? ...de Napolitaner een grote rol gespeeld heeft in de ontwikkeling van diverse Europese rassen? ...de Sandelhout-pony oorspronkelijk werd gefokt door de locale bevolking op de eilanden Sumba en Sumbawa?

Foto van de week

Andalusierpiaffe.jpg


Week 38 t/m 42 2014

geen nieuwe voorpagina

Week 33 2014

Focus op: Cornage

Cornage is een afwijking van de stembanden. Bij het ademhalen wordt een bijgeluid geproduceerd, met name tijdens inspanning. In vrijwel alle gevallen wordt dit geluid geproduceerd door een verlamming van de linker stemband, in een enkel geval is de rechter stemband bij het probleem betrokken.

In 95% van de gevallen is er een erfelijke basis voor het ontstaan van cornage. De overige 5% is te wijten aan andere oorzaken van verlamming van de stembanden zoals vergiftiging met zware metalen, bijvoorbeeld loodhoudende verf of ontstekingen in het keelgebied, bijvoorbeeld droes.

Cornage komt vooral voor bij grote sportpaarden. Het KWPN speelt hier al een aantal jaren op in door paarden met cornage af te keuren en dekhengsten en buitenlandse merries te controleren op cornage voordat zij toegelaten worden tot het stamboek. Deze aanpak tegen cornage lijkt goed te werken, want het aantal gevallen onder de KWPNers neemt de laatste jaren sterk af.

Lees verder

Wist je dat?

  • ... de Wereldruiterspelen sinds 1990 om de 4 jaar gehouden worden?
  • ... de Wereldruiterspelen 2014 gehouden worden in Normandië van 23 augustus tot en met 7 september?
  • ... Tim Lips tijdens de Wereldruiterspelen 2014 uit komt voor Nederland in de dicipline eventing?

Foto van de week

Carl Hester.jpg

Week 16 t/m 32 2014

geen nieuwe voorpagina

Week 15 2014

Focus op: Steeple chase

Een waterhindernis tijdens een steeplechase

De steeplechase is een snelheidswedstrijd op een renbaan waarin diverse hindernissen zijn opgenomen. Enkele beroemde steeplechases die nog jaarlijks verreden worden zijn de Grand National in Liverpool (UK) en die in Pardubice, Tsjechië.

De steeple chase onstond in de 18e eeuw in Ierland, het was toen een onderdeel van cross country. Tot 2006 werd de steeple chase als onderdeel van een Eventingwedstrijd gereden en gold als voorbereiding op de crosscountry. Deze steeple moest binnen een bepaalde tijd afgelegd worden. De hindernissen zijn zogenaamde flinke steeplehagen. Sinds 2006 worden in de eventing geen steeplechases meer gereden.

Lees verder

Wist je dat?

  • ... Kojack H het eerst paard was waarmee Eric van der Vleuten internationaal successen boekte?
  • ... een Tinker op 3-jarige leeftijd een schofthoogte van minimaal 1.35 meter en maximaal 1.70 meter moet hebben?
  • ... Monaco enkele dagen na de executieveiling van stal Eurocommerce aangekocht is door de ruiter waar hij zijn successen mee behaalde, Gerco Schröder?

Foto van de week

Voltige internationaal vlag.jpg Verplichte oefening 'vlag'. Voltige op internationaal niveau, solo senior.

Week 14 2014

Focus op: Vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur komt voort uit de eeuwenlange tradities van paarden en pony's in circussen die kunstjes uitvoeren. In Nederland wordt vrijheidsdressuur op dit moment steeds populairder, want veel mensen vinden het leuk om eens op een andere manier met hun paard om te gaan. Bovendien wordt het paard geestelijk uitgedaagd en kunnen de spieren en het evenwichtsgevoel getraind worden. Elk gezond paard is in principe in staat om vrijheidsdressuur te leren. De basis is hetzelfde als voor het omgaan met paarden in het algemeen: gehoorzaamheid, en drie basisprincipes: geduld, respect en vertrouwen. Op het moment dat een paard stil staat als jij dat wilt, meeloopt als jij dat wilt en achterwaarts en opzij gaat als jij dat wilt kun je beginnen met de oefeningen.


Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Azteca.jpg Een Azteca op het Onion Festival in Weslaco, Texas U.S.A. in 1996.

Week 13 2014

Focus op: Hyperlipemie

Een buisje bloed waarin een grote hoeveelheid gelig vet te zien is

Hyperlipemie wordt ook wel het vervetten van het bloed genoemd. Gezonde paarden hebben 300 tot 800 mg vet in het bloed. Een dier dat hyperlipemie heeft kan wel 1000 tot 7000 mg vet in zijn bloed hebben.

Hyperlipemie komt vooral voor bij pony's en ezels in een zeer goede voedingstoestand die om een of andere reden minder voedsel binnenkrijgen dan ze nodig hebben. Hoog drachtige merries niet goed gevoerd worden of die een erg groot veulen dragen lopen een verhoogd risico net als paarden met Cushing. Door het tekort aan voedingsstoffen in het bloed gaat het lichaam aanspraak maken op de vetreserves. Als dat in extreme mate gebeurt komt er te veel vet vrij in het bloed. Het bloed wordt daardoor dikker en kan de verschillende organen moeilijker bereiken. Dit kan leiden tot schade aan de organen. Vooral de lever kan ook beschadigd raken door de opname van grote hoeveelheden vet in de levercellen.

Het is dus erg belangrijk om te voorkomen dat paarden, pony's en ezels te dik worden. Als ze eenmaal te dik zijn, laat ze dan altijd zeer geleidelijk afvallen onder begeleiding van een dierenarts!

Lees verder

Wist je dat?

  • ... een impulsrubriek kan worden uitgeschreven om paardensporters kennis te laten maken met de wedstrijdsport?
  • ... Painted Black, Zizi Top en Genesis alle drie goedgekeurde dekhengsten zijn en dezelfde moeder hebben?
  • ... er in Nederland 8 banen zijn waar de drafsport actief beoefend wordt?

Foto van de week

Spaanserijschool3.jpg De levade is een van de hogeschool sprongen die hier uitgevoerd wordt door een Lippizaner.

Week 12 2014

Focus op: Trickriding

Trickriding

Trickriding is ooit begonnen in Amerika, waar het populair was in de jaren '60/'70. Momenteel zijn er nog steeds "Stunt en Entertainment" teams over heel de wereld die trickriding als een showelement gebruiken. Je hebt bekende internationale teams, maar er zijn ook genoeg onbekende teams. In Canada worden jaarlijks de “Trickriding Championships” georganiseerd. In Amerika bestaat zelfs een Trickriding School. Trickriding wordt veelal gezien als een onderdeel van western. Westernzadels zijn er goed voor geschikt, en trickriding is vaak een showonderdeel op grote westernshows. Hierbij kan je bijvoorbeeld ook rodeo's zien.

Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Silverbuckskin1.jpg
Een minipaard hengst met de kleur Zilvervalk.

Week 10 2014

Focus op: Rijbewijs BE

Trailer.jpg

Hoe zit het nou precies met rijbewijzen en gewichten als je met je paard of pony met de trailer op stap gaat? Welk rijbewijs heb je nodig?

Om met een auto te mogen rijden heb je uiteraard je B-rijbewijs nodig, maar om met een trailer achter de auto te mogen rijden kan het zijn dat je ook een E-rijbewijs nodig hebt. Of je dit E-rijbewijs nodig hebt, hangt af van het gewicht van je auto en het gewicht van je trailer. Je kunt zelf uitrekenen of je dat nodig hebt. Hieronder staat uitgelegd hoe.

Om te berekenen met welk rijbewijs je een bepaalde combinatie mag rijden, ga je uit van wat het allemaal maximaal zou kunnen wegen. Bokker corbosman heeft een handige website gemaakt waar je door het invullen van wat gegevens uit je kentekenbewijs direct kan zien of je een combinatie mag rijden met B of BE rijbewijs. Deze website houdt rekening met alle nieuwe wetgeving sinds januari 2013.

Lees verder

Wist je dat?

  • ... Er 8 verschillende soort vitamine B van belang zijn voor het paard?
  • ... De leverbot een parasiet van herkauwers is die bij paarden leverproblemen en vage klachten kan veroorzaken?
  • ... Volbloedhengst Furioso een grote invloed had op de Selle Français?

Foto van de week

Dulmener3.jpg
De Dülmener is een klein, halfwild ponyras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt.

Week 8 2014

Focus op: Graan

Krachtvoer voor paarden bevat vaak graan, hetzij in bewerkte vorm via brokken of als bestanddeel van muesli of graanmengsel te vinden. Er bestaan veel verschillende soorten granen die allemaal behoren tot de eenzaadlobbige cultuurgewassen. In paardenvoer wordt vaak gerst, haver, maïs, tarwe of spelt gebruikt. In het Wiki-artikel kun je meer lezen over de verschillende graansoorten. Lees verder


Wist je dat?

Foto van de week

WKTREC2012.jpg
Eind maart is alweer de eerste TREC van dit seizoen in Amsterdam.

Week 6 2014

Focus op: Charlotte Dujardin

Charlotte Dujarding met Valegro.jpg

Charlotte Dujardin is een Britse dressuuramazone. De jonge amazone reed in april 2011 haar eerste Grand Prix met de fenomenale ruin Valegro. In hun tweede Grand Prix jaar schreef de combinatie het Wereldrecord Grand Prix Special op hun naam. Ook wonnen ze in 2012 Olympisch team- én individueel goud met drie Olympische records. Eind 2012 schreven ze ook het Wereldrecord Grand Prix op hun naam, een record dat Dujardin in 2013 zelf verbeterde en tevens Europees kampioen Grand Prix Special en Kür op Muziek werd. In december 2013 schreef de combinatie het laatst te behalen Wereldrecord op hun naam, namelijk die van de Kür op Muziek. In 2014 richt de combinatie zich op de Wereldbekerfinale en de World Equestrian Games. Vorig weekend tijden Jumping Amsterdam wonnen Charlotte Dujardin en Valegro de Kür op muziek met een topscore van 91,275%

Lees verder

Wist je dat?

  • ... de Gidran Arabier een ras is dat ontstaan is in Hongarije?
  • ... het couperen van staarten bij paarden al sinds 2001 verboden is en toch nog steeds gebeurt?
  • ... PPID staat voor pituitary pars intermedia dysfunction en dat een moeilijke naam voor de ziekte van Cushing is?

Foto van de week

IJslander-sneeuw.jpg
Deze IJslander heeft geen last van de kou!

Week 4 2014

Focus op: Dressuurkader

Combinaties voor de Olympische Spelen moeten zich eerst selecteren voor het kader

Voor deelname aan internationale wedstrijden worden combinaties geselecteerd in dressuurkaders door de bondscoach van het desbetreffende kader. De combinaties waarvan de bondscoach verwacht dat ze het land het beste kunnen vertegenwoordigen op internationale kampioenschappen worden geselecteerd voor het A-kader. De combinaties die getalenteerd genoeg zijn om naar verwachting in de toekomst opgenomen te worden in het A-kader kunnen zich selecteren voor het B-kader.

Lees verder

Wist je dat?

  • ... Er sinds 2012 voor het eerst een vrouw meerijdt in de shows van de Spaanse Rijschool?
  • ... Hascal, het paard waarmee Angelique Hoorn Nederlands kampioene springen werd, afgelopen week ingeslapen is?
  • ... Pottok een andere naam is voor de Baskisch pony?

Foto van de week

Enkelspan traditioneel.jpg
Een Fjord in traditionele enkelspan aanspanning.

Week 3 2014

Focus op:

Een traditionele boerenwagen

Een rijtuig, koets of wagen is een vervoersmiddel op wielen, getrokken door een of meer trekdieren, meestal paarden. Bij het mennen worden deze benamingen vaak door elkaar gebruikt, maar in de onderverdeling spreken we voornamelijk over rijtuig.

Koets

Een koets is een vierwielig rijtuig, getrokken door een of meer trekdieren (meestal paarden). In tegenstelling tot een boerenwagen of een kar is een koets goed geveerd en vaak gesloten (of overdekt met een beweegbare kap), waardoor de passagiers comfortabel kunnen zitten en beschermd zijn tegen weer en wind.

Wagen

Een wagen is een vervoersmiddel op vier wielen, bedoeld om personen of goederen te vervoeren. De eerste wagens werden geduwd door mankracht of getrokken door een of meer trekdieren (meestal paarden), later werden deze trekdieren vervangen door een motor. Naast een vierwielige wagen kennen we ook de kar, een tweewielige wagen, bestemd voor het vervoer van goederen.

Wist je dat?

  • ... de Suomenhevonen ook wel Fins paard genoemd wordt en het enige inheemse paardenras is in Finland?
  • ... WRAN staat voor Western Riding Association Nederland?
  • ... Een muilezel is een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin.

Foto van de week

Fjordwintervacht.jpg
Door zijn wintervacht is deze Fjord uitstekend bestand tegen koud winterweer.

Week 2 2014

Focus op:

De opleiding paardenhouderij wordt op verschillende scholen door heel Nederland gegeven. Dit betekent dus ook dat elke school een eigen invulling aan de opleiding kan geven. Van hieruit zullen de deelkwalificaties ook per opleiding verschillen. Wel is het zo dat elke school verplichte deelkwalificaties moet aanbieden, zodat het uiteindelijke resultaat gelijk zal zijn.

Paardenhouderij is een opleiding waarbij je, nadat je afgestudeerd bent, verschillende functies in de paardenwereld kunt vervullen. Wanneer je de opleiding op MBO niveau 4 of hoger hebt afgerond behoort het ook tot de mogelijkheid om als zelfstandige aan de slag te gaan. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Stalmeester
  • Assistent bedrijfsleider
  • Groom dressuur, springen, mennen
  • Hengstenhouder
  • Medewerker ruitersportzaak
  • Medewerker stallenbouw
  • Medewerker trailerverkoop/huur

Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Calf Roping.jpg
Calf Roping is een onderdeel uit de Westernsport dat in Amerika heel populair is.