Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Partout

Uit Bokt
Partout
Foto Partout 1.jpg
Dressuurpaard en dekhengst
Geboren: 1987
Overleden: 28 juni 2008
Sexe: hengst
Kleur: bruin
Stokmaat: 1.72 meter
Ras: Trakehner
Ruiter: Anky van Grunsven
Website: http://www.anky.nl



De Trakehnerhengst TCN Partout was onder het zadel van drievoudig Olympisch kampioene Anky van Grunsven bijzonder succesvol in de internationale dressuursport. Ook was hij als dekhengst goedgekeurd bij het Trakehner Verband, Oldenburger Verband, Selle Français, Rheinlands Stamboek en Bayern. Meer dan 50% van zijn nakomelingen komt uit in de sport, waaronder het internationale Grand Prix paard Exquis Nadine.

Afstamming en signalement

TCN Partout is een bruine Trakehner hengst van 1.72 meter hoog. Op zijn hoofd heeft hij een kol, verdere aftekeningen heeft hij niet.


Afstamming van TCN Partout (elite)
TCN Partout (elite) Arogno (elite) Flaneur Maharadascha
Flocke IV
Articonius xx (elite) Appollonius xx
Arctic Gal xx
Pedola (staatspremie, elite) Donauwind Pregel
Donaulied
Peggi (staatspremie, elite) Altan
Pellerine (elite)

De vader van Partout is de elite Trakehnerhengst Arogno. Deze hengst bracht vele zeer succesvolle dressuurpaarden voort, waaronder het internationale Grand Prix dressuurpaard Schwadroneur van Anne Grethe Jensen. De moeder van Partout is de staatspremie- en elitemerrie Pedola. Zij is een dochter van de beroemde Donauwind en zowel haar moeder als haar grootmoeder dragen ook het elitepredikaat. Uit deze merrielijn komt onder andere het Olympiadepaard Peron TSF voort.

Sportieve carrière

Trakehnerhengst Partout werd geboren op 5 juni 1987 bij zijn fokker Toni Elsner. Vader van het donkerbruine hengstveulen is elitehengst Arogno, moeder is de elitemerrie Pedola. Op tweeënhalfjarige leeftijd wordt de hengst voorgesteld op de Trakehner Hengstmarkt in Neumünster, waar hij wordt goedgekeurd voor de dekdienst. Tevens wordt hij op die keuring aangekocht door de TCN-Promotie groep. Een groep die was opgericht om de Trakehner in Nederland te promoten. Ze vroegen dressuuramazone Anky van Grunsven, de latere drievoudig Olympisch kampioene, om een hengst uit te zoeken waarvan zij dacht een groot talent aan te hebben. Met haar vader kwam ze naar Neumünster waar twee hengsten haar bevielen, Preußenprinz en Partout. Preußenprinz werd benoemd tot kampioenshengst en was daarmee te duur voor de TCN-Promotie groep en afgezien daarvan was Partout Anky’s enige favoriet. Ze was gevallen op zijn krachtige, droge fundament, zijn elastische gangwerk en zijn arrogante en mannelijke manier van bewegen. Bij de veiling was het eventjes spannend omdat er naast de TCN-Promotie groep nog een bieder was, maar uiteindelijk was de TCN-P groep toch de langst aanhoudende bieder. Partout zou naar Nederland komen. Partout verhuisde na Neumünster dus naar Erp, de woonplaats van Anky. Nadat hij officieel aan Anky werd overgedragen, sprak haar moeder: “Anky heeft nog nooit zo’n mooi paard gehad..” Ondanks Anky Partout alleen voor de sport wilde gebruiken, liet ze hem toch de Hengstleistungsprüfung in Adelheidsdorf lopen. Partout voltooide een perfecte test, met maar liefst 151,27 punten won hij het onderdeel Rittigkeit, hij was duidelijk heer en meester.

Als jong paard was Partout de kalmheid zelve, hij maakte zich nergens druk om. Anky herinnert zich een prijsuitreiking die ze met een destijds vierjarige Partout reed. Er kwam een fanfare recht op haar af. Terwijl Anky het ergste vreesde (alle andere paarden raakten in paniek en vlogen over het terrein), bleef Partout uiterst rustig en keek niet op of om naar de fanfare. Omdat Partout zo rustig bleef, besloot men om hem in 1994 voor de dekdienst in te zetten. Vanaf dat moment ontwaakte Partout. Hij groeide uit tot een enorme macho die geen concurrenten in zijn buurt tolereerde. Tijdens de trainingen en in de ring op concours was Partout er altijd voor Anky, maar het op concours gaan was een probleem. Tijdens de reizen en in de concoursstallen haalde Partout altijd allerlei fratsen uit waardoor hij zichzelf vaak blesseerde. Zijn gedrag heeft voor veel problemen gezorgd, want net als hij genezen was van een blessure en weer mee op concours ging, blesseerde hij zichzelf weer. Er is wel eens over een castratie nagedacht, maar tegenover zijn gedrag stond ook weer dat hij een heel goede ververver was.

Desondanks heeft Partout vele grote overwinningen op zijn naam geschreven. Hij had enorm veel talent voor het dressuurwerk. Op Prix St. Georges en Intermédiaire I-niveau was hij onverslaanbaar en ook in de Grand Prix heeft hij ontelbare overwinningen op zijn naam geschreven. Echter stond hem één ding in de weg: als buurman op stal had hij het genie Bonfire. Omdat Bonfire zo abnormaal goed bleek, was Partout Anky’s tweede paard. Echter zou Partout de fakkel van Bonfire in 2002 over gaan nemen, want in het jaar daarvoor nam Bonfire afscheid van de dressuursport. Tijdens Indoor Brabant 2002 maakte Partout zijn rentree in de dressuurring. Hij won de Grand Prix en de Grand Prix Spécial, maar niet lang daarna blesseerde Partout zich voor de zoveelste keer. Het was een moeilijk moment voor Anky, want dit was Partout’s laatste kans geweest. Volgens Anky stond zijn hengst zijn hem in de weg, want voor de rest was het een geweldig paard en had hij geen tekortkomingen. Maar er moest een besluit worden genomen. Er werd gekozen voor een afscheid als dressuurpaard, hij zou volledig worden ingezet voor de fokkerij. Tijdens de Gala-avond bij de Hengstenkeuring in Neumünster trad Partout voor het laatst op met zijn welbekende Tango-kür. Later nam hij ook tijdens de International Stallion Show in Zwolle afscheid van het publiek. Jammer van zo’n fantastisch goed sportpaard, maar goed voor de fokkerij, want Partout deed het in de fokkerij briljant. In 2008 overleed Partout aan een hartstilstand.

Resultaten in de sport

Nederlandse Kampioenschappen

  • 1995, Haaksbergen: Nederlands Kampioen Lichte Tour
  • 1996, Nijmegen: Reserve Nederlands Kampioen Zware Tour
  • 1998, Nijmegen: Reserve Nederlands Kampioen Zware Tour

Internationaal

Resultaten in het jaar 1993

Weert - Prix St. Georges - Winnaar
Weert - Kür op muziek - Winnaar

Resultaten in het jaar 1994

Aarhus - Prix St. Georges - Winnaar
Aarhus - Intermédiaire I - Winnaar
Aarhus - Kür op muziek - Winnaar
Amsterdam - Intermédiaire I - Winnaar
Berlijn - Prix St. Georges - Winnaar
Berlijn - Intermédiaire I - Winnaar

Resultaten in het jaar 1995

Brussel - Prix St. Georges - Winnaar
Den Bosch - Prix St. Georges - Winnaar
Den Bosch - Intermédiaire I - Winnaar
Den Bosch - Kür op muziek - Winnaar
Les Apres - Prix St. Georges - Winnaar
Rotterdam - Prix St. Georges - Winnaar
Rotterdam - Intermédiaire I - Winnaar
Rotterdam - Kür op muziek - Winnaar
Mondorf - Prix St. Georges - Winnaar
Mondorf - Intermédiaire I - Winnaar

Resultaten in het jaar 1996

CDI-W Parijs - Grand Prix - 5e plaats
CDI-W Parijs - Kür op muziek - 5e plaats
CDI Turijn - Grand Prix - 3e plaats
CDI Turijn - Grand Prix Spécial - 2e plaats
CDIO Aachen - Grand Prix - 9e plaats
CDIO Aachen - Grand Prix Spécial - 9e plaats
CDIO Aachen - Kür op muziek - 2e plaats

Resultaten in het jaar 1997

Dortmund - Grand Prix - 15e plaats
Dortmund - Kür op muziek - 4e plaats
CDI Den Bosch - Grand Prix - 2e plaats
CDI Den Bosch - Kür op muziek - 3e plaats
CDI Wiesbaden - Grand Prix - 4e plaats
CDI Wiesbaden - Kür op muziek - Winnaar
Nijmegen - Grand Prix - 5e plaats
CDI Arnhem - Grand Prix - 3e plaats
CDI Arnhem - Kür op muziek - Winnaar
CDIO Rotterdam - Grand Prix - Winnaar
CDIO Rotterdam - Kür op muziek - Winnaar
CDI-W Amsterdam - Grand Prix - Winnaar
CDI-W Amsterdam - Kür op muziek - Winnaar
CDI-W Brussel - Grand Prix - Winnaar
CDI-W Brussel - Kür op muziek - Winnaar
CDI-W Aarhus - Grand Prix - 3e plaats
CDI-W Aarhus - Kür op muziek - 3e plaats

Resultaten in het jaar 1998

CDIO Aachen - Grand Prix - 4e plaats
CDIO Aachen - Grand Prix Spécial - 4e plaats
CDIO Aachen - Kür op muziek - 4e plaats
CDI-W Parijs - Grand Prix - Winnaar
CDI-W Parijs - Kür op muziek - Winnaar
CDI-W Den Bosch - Grand Prix - Winnaar
CDI-W Den Bosch - Grand Prix Spécial - Winnaar
CDI-W Amsterdam - Grand Prix - 2e plaats
CDI-W Amsterdam - Kür op muziek - Winnaar
CDIO Rotterdam - Grand Prix - 3e plaats
CDIO Rotterdam - Kür op muziek - Winnaar
CDI Saumur - Grand Prix - 3e plaats
CDI Saumur - Kür op muziek - Winnaar

Resultaten in het jaar 1999

CDI Bremen - Grand Prix - 2e plaats
CDI Bremen - Kür op muziek - Winnaar
CDI Stuttgart - Grand Prix - 4e plaats
CDI Stuttgart - Kür op muziek - 4e plaats
CDI-W Parijs - Grand Prix - 4e plaats
CDI-W Parijs - Kür op muziek - Winnaar
CDI-W Mechelen - Grand Prix - 5e plaats
CDI-W Mechelen - Kür op muziek - 2e plaats

Resultaten in het jaar 2001

Nijmegen - Grand Prix - 6e plaats
CDI-W Parijs - Grand Prix - 2e plaats
CDI-W Parijs - Kür op muziek - 2e plaats

Resultaten in het jaar 2002

CDI Den Bosch - Grand Prix - Winnaar
CDI Den Bosch - Grand Prix Spécial - Winnaar

Carrière in de fokkerij

TCN Partout is een belangrijke factor in de dressuurpaardenfokkerij bij verschillende stamboeken. Partout is goedgekeurd bij het Trakehner Verband, Oldenburger Verband, Rheinlands Stamboek, Bayern en Selle Français.

In 1994 werd Partout voor het eerst ingezet voor de fokkerij. In 1998 werd zijn zoon Monteverdi Siegerhengst van de Trakehner Henstenkeuring in Neumünster. Op achtjarige leeftijd liep hij al zeer succesvol in de Grand Prix dressuur. Ook zonen Maserati (Reservesieger van de Trakehner Hengstenkeuring), Halbgott, Goodwood, Seeräuber, Sarasani, Pour Plaisir en Parlando werden goedgekeurd voor de dekdienst. Bij het KWPN werd zijn kleinzoon United goedgekeurd en hij werd verrichtingskampioen met de hoogst behaalde cijfers ooit (stap: 8, draf, galop en dressuuraanleg: 9.5).

Hoewel Partout niet bij het KWPN was goedgekeurd, gebruikten de Nederlandse fokkers hem veel. In 2005 waren er 272 nakomelingen van hem opgenomen in het stamboek. Meer dan 50% van zijn nakomelingen komt succesvol uit in de dressuursport, waaronder Exquis Nadine die met Hans Peter Minderhoud nog deelnam aan de Olympische Spelen van 2008 in Hong Kong.

Vele van zijn dochters zijn beloond met predikaten als de Verbandspremie en de Staatspremie, en in Nederland zijn er vele dochters van hem Elite verklaard en hebben het sportpredikaat. Zijn dochter Elvira (mv. Schwadroneur) werd in 2008 Trakehner Jahressiegerstute in Neumünster.

In juni 2008 overleed Partout aan een hartstilstand tijdens het dekken. Zijn laatste nakomelingen zijn geboren in 2009. Een merrieveulen uit deze jaargang, Feldwacht (mv. Herzzauber), werd op het Trakehner Fohlenchampionat van Rheinland 2. Reservesiegerin.

Teleurstellend feit is dat Partout relatief weinig gedekt heeft. Hij werd heel weinig gebruikt door de fokkers, Joop van Uytert vertelde dat hij een jaarlijks gemiddelde van 15 merries had. Er waren veel zeer onterechte vooroordelen over hem. Als er wordt nagegaan dat de nakomelingen van Partout juist zo ontzettend succesvol zijn in de sport, is dat een grote zonde.

In 2006 werd hij definitief overgedragen aan Anky, omdat er een einde was gekomen aan het TCN-P. Hij heeft het doel van het TCN-P meer dan waar gemaakt, hij heeft de Trakehner in Nederland op de kaart gezet. Ook de komst van Trakehnerhengst Gribaldi (vader van Europees kampioen Totilas) is mede aan Partout te danken. In 1995 ging Joop van Uytert enkele Partout-veulens bekijken bij Otto Langels, waar hij Gribaldi tegen het lijf liep.

Verrichtingsonderzoek

TCN Partout nam in 1990 deel aan de Hengstenleistungsprüfung in Adelheidsdorf.

Hij behaalde 151.27 punten voor het onderdeel dressuur.

Daarbij behaalde hij de volgende cijfers:

Karakter: 8.00
Temperament: 8.00
Werkwilligheid: 8.00
Aanleg: 8.00
Rittigkeit: 9.75
Stap: 9.33
Draf: 9.33
Galop: 8.33
Springaanleg: 6.00
Cross-country: 7.67

Fokwaarden

  • Duitse fokwaarde dressuur 2010: 133 92%
  • Duitse fokwaarde dressuur 2008: 139 91%

Predikaten

Door het Trakehner stamboek is Partout uitgeroepen tot elitehengst. In 1995 en 1996 was hij Trakehner van het Jaar. In 1998 werd hij door het Trakehner Verband uitgeroepen tot Trakehnerhengst van het Jaar.

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

Goedgekeurde kleinzonen

IPS United onder Edward Gal

Nakomelingen in de sport

  • Alesi, 1995, mv. Michelangelo, Lichte Tour dressuurpaard onder Conrad Beck
  • Antonesi, mv. Monsagem, nationaal dressuurpaard
  • Atout, 1996, mv. Polargeist, nationaal dressuurpaard
  • Avanti, 1995, mv. Marduc, Lichte Tour dressuurpaard
  • Halbgott, 1996, mv. Consul, internationaal Grand Prix dressuurpaard onder Marco Bernal
  • Maserati, 1997, mv. Benz, internationaal Lichte Tour dressuurpaard
  • Monteverdi (elite), 1996, mv. Matador, internationaal Grand Prix dressuurpaard onder Christine Skarsoe
  • N.Utopia (Nostradamus), 1995, mv. Rex Magna xx, nationaal Lichte Tour dressuurpaard onder Gea Bouwstra
Exquis Nadine onder Hans-Peter Minderhoud
  • Exquis Nadine, 1995, mv. Roemer (pref), Internationaal dressuurpaard onder Hans-Peter Minderhoud
  • Nabuco, 1995, nationaal dressuurpaard onder Jeroen de Bree
  • Nevita, 1995, mv. Naturel (keur), nationaal dressuurpaard onder Margo Timmermans
  • Nirvana, 1995, mv. Belisar, nationaal dressuurpaard onder Diederik van Silfhout
  • Notenie, 1995, mv. Important, nationaal Lichte Tour dressuurpaard
  • Nureyev, 1995, mv. Symfonie, nationaal dressuurpaarden
  • Nurona, 1995, mv. Vanitas, internationaal dressuurpaard
  • Oberon, 1996, mv. Zeoliet (keur), nationaal dressuurpaard
  • Obsession, 1996, mv. Orkaan, nationaal dressuurpaard onder Marieke Pijnenburg
  • Okkie, 1996, mv. Balzfug, nationaal dressuurpaard onder Carmen v.d Mark
  • Olady, 1996, mv. Statuar, nationaal dressuurpaard onder José van Schijndel
  • O-Lala, 1996, mv. onbekend, nationaal dressuurpaard onder Angela van de Waall
  • Oliver, 1996, mv. Belisar, Lichte Tour dressuurpaard
  • Once Upon a Time, 1996, mv. Amor (pref), nationaal Lichte Tour dressuurpaard onder Carolien Reverdink
  • Oogappel, 1996, mv. Flemmingh (pref), Internationaal dressuurpaard onder Aat van Essen
  • Orchidee, 1996, mv. Kaiserstern xx, nationaal dressuurpaard
  • Orion, 1996, mv. Belisar, nationaal Lichte Tour dressuurpaard onder Bart Bax
  • Orlando, 1996, mv. Purioso (keur), nationaal dressuurpaard
  • Orlando (Ot Azoy), 1996, mv. Uniform, nationaal Lichte Tour dressuurpaard
  • Oxbow, 1996, nationaal dressuurpaard onder Sandra Buys
  • Parlando, 1997, mv. Uniform, nationaal dressuurpaard onder Emmy Bouthoorn
  • Part-Two, 1997, nationaal dressuurpaard onder Jacorine de Graaff
  • Peerieda, 1997, mv. Cocktail, nationaal dressuurpaard
  • Ramon, 1998, mv. Glendale, nationaal dressuurpaard onder Jiska van den Akker
  • Ravell V.Z., 1998, nationaal dressuurpaard onder Marjolijn Versteijnen
  • Remi, 1998, mv. Casimir, nationaal dressuurpaard onder Dineke Verhoog
  • Surtout, mv. Caprimond, nationaal dressuurpaard
  • Prinz Eisenherz, mv. Matador, Lichte Tour dressuurpaard
  • Ulrike van Overis, 1997, mv. Aktion (keur), nationaal dressuurpaard (FRA)

Nakomelingen in de fokkerij

  • Belle Epoque, 1996, mv. Habicht, predikaten: Verbandspremie, Staatspremie
  • Elvira, 2005, mv. Schwadroneur, predikaten: Verbandspremie, Staatspremie, Siegerstute ZSE Rheinland, Jahressiegerstute 2008
  • Heimqueen, 1997, mv. Damaskus, predikaten: Elite
  • Goldstar, 1999, mv. Mackensen, predikaten: Verbandspremie
  • N.Carla, 1995, mv. Sovereign Bill xx, predikaten:elite,sport(dressuur)
  • Exquis Nadine, 1995, mv. Roemer (pref), predikaten: elite, sport(dressuur), reservekampioen CK Gelderland, Kampioen sportmerries Midden Beemster
  • Naganita N, 1995, mv. Darwin, predikaat: elite
  • Nanin, 1995, mv. Dutchboy (elite), predikaten: elite, sport (dressuur)
  • Naomi, 1995, mv. Amor (pref), predikaat: elite
  • Natinels, 1995, mv. Rosenkavalier, predikaat: elite
  • Nonchalance, 1995, mv. Rheinblick, predikaat: elite
  • Nurona, 1995, mv. Vanitas, predikaten: elite, sport (dressuur)
  • Nutile, 1995, mv. Luitenant Generaal, predikaten: elite, sport (dressuur)
  • Olieta, 1996, mv. Marinier, predikaten: ster, PROK, sport (dr.)
  • Olganita M, 1996, mv. Darwin, predikaat: elite
  • Orpa, 1996, mv. Ulster, predikaat: elite
  • Ostrona, 1996, mv. Dublin, predikaat: elite, prestatie
  • Par Excellence, 1997, mv. Amiego, predikaten: verbandspremie
  • Partouch, 1997, mv. Ulster, predikaten: elite, sport (dressuur)
  • Prilla, 1997, mv. Amethist, predikaten: keur, preferent, prestatie
  • Rheia, 1996, mv. Consul, predikaten: Verbandspremie
  • Rheinau, 1996, mv. Itaxerxes, predikaten: Verbandspremie, Staatspremie
  • Roxy, 1998, mv. Nabuur, predikaat: elite

Citaten

Anky van Grunsven: "Met TCN Partout was het voor mij even wennen. Partout is bij wijze van uitzondering geen heethoofd, maar windt zich over een bom nog niet op. Hij kijkt alles eerst rustig aan en gaat vervolgens met een nuffig air aan het werk alsof hij zich boven iedereen verheven voelt en de wedstrijd de moeite van het druk maken niet waard."

Anky van Grunsven: "Op Bonfire, Cocktail en TCN Partout na, zijn mijn andere paarden wel te koop. Ik vind het belangrijk om vooruit te denken en Partout zie ik als mijn toekomstpaard."

Anky van Grunsven: "Hij liet me nooit in de steek. Hij was goed voor mij. Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat zijn hengst-zijn zoveel problemen geeft op transport en op concours, maar ik hou van hem, al kon ik hem ook wel eens villen... Vaak had ik tegelijkertijd ook medelijden met hem. Ik vond hem dan sneu, want hij deed eigenlijk zo zijn best... Hij heeft zo'n last van zichzelf. Van zijn ontzettend hengst zijn."

Joop van Uytert: "Van TCN Partout komt 50% van de nakomelingen uit in de sport. Hij bracht een niet te onderschatten hardheid. Die inbreng is van enorm belang in de fokkerij van Nederlandse dressuurpaarden. Kijk maar naar United, één van de meest veelbelovende jonge dressuurhengsten binnen de Nederlandse fokkerij. Het voorbeen heeft hij van Krack C en de kracht en techniek in het achterbeen van Partout."

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten